Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Vipavskem Križu na ogled lutke, maske in ilustracije Eke Vogelnik

V petek, 8. marca, so v Galeriji Vipavski Križ odprli izjemno zanimivo razstavo lutk, mask in ilustracij priznane slovenske ustvarjalke Eke Vogelnik. Razstavni projekt obsega prerez avtoričinega delovanja na področju ilustracij in lutk. Tokrat so premierno razstavljeni tudi akvareli živali – opice, pava in prašičev. Razstavo dopolnjuje še serija desetih gledaliških plakatov, večina je v tehniki sitotiska, ki jih je Eka Vogelnik naredila za predstave po slovenskih gledališčih (od 1985 do 1999). Dela bodo na ogled do 31. marca 2019. Vabljeni k ogledu.

Ustvarjalni opus Eke Vogelnik obsega ilustracije več kot 30 knjig, več kot 50 uprizoritev, ki jih je likovno opremila, več kot 50 TV-oddaj, ki jim je napisala scenarije, jih likovno opremila in režirala, ter več kot 10 lutkovnih uprizoritev, ki jih je režirala. Za svoje delo je prejela številne domače in mednarodne nagrade, med drugim je trikrat prejela beograjsko zlato pero za otroške ilustracije (1975, 1980 in 1984) in zlati lovorov venec mednarodnega gledališkega festivala v Sarajevu za likovno opremo predstave Zgodba južnega gozda v režiji Janeza Pipana (1990).

Na odprtju sta zapela in zaigrala: Brina Vogelnik, glas, in Luka Ropret, kitara. O razstavi pa je nekaj besed povedala tudi avtorica razstave Eka Vogelnik.

Razstava bo v Galeriji Vipavski Križ na ogled do 31. marca 2019.

Fotografija: Glasbena ustvarjalnica Mala Momo

 

* Naslovna fotografija: Peter Rojc

Lokalne Ajdovščina

#kultura, #razstava

Kolofon