Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Nizke temperature ogrožajo ogrožajo marelice

Visoke temperature v zadnjih tednih so spodbudile marelice, da so začele cveteti več kot dva tedna prej, kot je bilo to povprečno v zadnjih letih. Ker so temperature ponekod v Vipavski dolini padle pod ničlo, obstaja tveganje, da je to sadno drevje prizadela pozeba.

Hladna fronta, ki je zajela našo državo, je s seboj prinesla padavine in ohladitev. Vremensko dogajanje ob prehodu hladne fronte je bilo marsikje precej burno. Današnje jutro je bilo še posebej mrzlo. V Novi vasi na Blokah so izmerili –13,6 stopinje Celzija, pod ničlo se je ohladilo celo na Primorskem.

Temperature so se tudi ponekod v Vipavski dolini spustile pod ničlo, zato obstaja tveganje, da je sadno drevje prizadela pozeba. Kot je povedal terenski kmetijski svetovalec novogoriškega kmetijskega zavoda Rajko Črv, so marelice te dni ne le vzcvetele, ampak jih je v Vipavski dolini veliko tudi že oplojenih. "Marelice pa so tedaj, ko so že oplojene, še veliko bolj občutljive na mraz in nizke jutranje temperature," je pojasnil.

Ali so nizke temperature prizadele sadna drevesa, Črv še ni mogel povedati, saj bo to jasno šele v prihodnjih tednih. Vsekakor pa so bila v večji nevarnosti drevesa na dnu Vipavske doline, kjer je bila danes slana in temperature pod lediščem, kot drevesa na pobočjih, kjer so bile jutranje temperature nad lediščem.

Tudi v prihodnjih dneh bi lahko pozeba, če bo do nje prišlo, prizadela letino marelic. To sadje je zaradi zgodnjega cvetenja zelo občutljivo in kaj lahko se zgodi, da kljub bujnemu cvetenju kasneje sadežev ni.

Ostalo sadno drevje po Črvovih besedah ni bilo v nevarnosti, saj se šele pripravlja k cvetenju, kar velja tako za češnje kot tudi breskve. Kako obložena bodo letos sadna drevesa marelic s plodovi, pa je odvisno od lege sadovnjakov, temperatur in faze cvetenja v spomladanskem času.

 

* Vir: STA

 

Lokalne Ajdovščina

#vipavska dolina, #kmetijstvo

Kolofon