Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Polona Kunaver Ličen in Anja Kranjc razstavljata v Sežani

V veliki galeriji Ivana Varla v Kosovelom domu v Sežani je bilo, v četrtek zvečer, odprtje razstave z naslovom 'Nevidno telo vidnega duha' dveh umetnic; Anje Kranjc in Polone Kunaver Ličen, pod umetniškim imenom Lone Verlich, ki živita in ustvarjata v zgornji Vipavski dolini.

Vidni in nevidni svet kiparke Anje Kranjc in slikarke Lone Verlich nas na razstavi popeljeta v obsežen opus slik Polone/Lone in kipov Anje. Umetnici prvič razstavljata v tandemu, pred tem pa ju je povezal Skrivnostni gozd, knjiga za katero je Polona prispevala tekst, Anja pa ilustracije.

Umetnostna zgodovinarka Anamarija Stibilj Šajn je v obsežni predstavitvi obeh umetnic med drugim izpostavila: "Polona/Lona s svojimi deli prikazuje ujetost ženske ustvarjalne duše – Anime, ki se ji na ustvarjalni poti postavljajo ovire, ko uresničuje svoje ustvarjalne ideje. V svoji delih prikazuje hrepenenje po svobodi, sprejetosti, pa tudi soočanje s težkimi izkušnjami iz preteklosti. Njen lik se ozira navznoter, v emocionalni in duševni svet. Anja pa v svojem delu raziskuje predvsem tanko mejo med notranjo človeško bitjo in zunanjo podobo človeka: kako z gibi, držami, celopostavnimi kipi, figurami, izoblikovati sodobno eksistencialno resnico o človeškem telesu. Slike Polone/Lone so spoj barvnih in risarskih prvin, slikarskih in grafičnih pristopov. Kompozicije slik so povsem uravnotežene, pa čeprav je slikovito polje polno igrivosti. Njene figure iščejo stik z gledalcem, z njim vzpostavljajo komunikacijo in razkrivajo vso 'svetost' življenja Anime. Anja pa je kiparski intimist s samosvojim, zelo močnim in simbolno naravnanim izraznim repertoarjem. V središče postavlja človeka. Sogovorniki so ji najbližnji ljudje, člani njene družine in prijatelji, in med njimi ona sama. Avtorica povezuje toliko raznolikih materialov, vsakega s svojo obliko, barvo, strukturo, s specifično vizualnostjo in s svojstvenimi fizikalnimi zakonistostmi."

Razstava ajdovskih umetnic v Kosovelovem domu v Sežani

Umetnici na pričujoči razstavi govorita o sebi, iz sebe, želita povedati skozi asociacije, metafore in simbole. Živita likovno različnost a znata Nevidno telo vidnega duha povezati z zlato nitjo. Glasbenik Lado Jakša je z avtorskimi glasbenimi asociacijami na slike Polone/Lone večeru dodal prav poseben čar.

Razstavo si je mogoče ogledati do 1. aprila.

Lokalne Ajdovščina

#kultura, #razstava, #umetnost

Kolofon