Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Literarni nagradni natečaj za mlade: Reportaža

V ajdovskem Mladinskem kulturnem centru Hiša mladih se že pripravljajo na tradicionalni festival kreativnosti Klementina. V okviru programa festivala pa poteka tudi literarni natečaj za mlade do 29. leta, ki ima tokrat za naslovno tematiko Reportažo. Poleg lepih nagrad, ki jih natečaj prinaša, bodo tri najboljše reportaže, objavljene tudi na spletnem portalu Lokalne Ajdovščina. Vabljeni k sodelovanju.

Mladinski kulturni center Hiša mladih tudi letos, že deveto leto zapored, razpisuje tradicionalni literarni natečaj za mlade. Tokrat iščejo in nagrajujejo najboljšo reportažo.

Natečaj je odprt do 22. aprila 2019. Vabljeni k sodelovanju. Na natečaj se lahko prijavijo mladi do 29. leta.

PRAVILNIK:

1. Tema natečaja: REPORTAŽA

2. Prijavljena dela so lahko v neomejeni dolžini besedila. Prijavljena dela morajo obvezno vsebovati besedilo in fotografije. Minimalno število besedila je 1000 znakov, minimalno število fotografij je 3. Fotografij je lahko največ 10.

3. Tema reportaže je VIPAVSKA DOLINA. Reportaža lahko vsebuje poljubno dogajanje ali opis krajev, oseb, življenja, znotraj Vipavske doline. Lahko se nanaša tudi na turizem.

4. Vsak udeleženec lahko prispeva maksimalno 3 prijavljena dela

5. Prijavljena dela morajo biti oddana po elektronski pošti na naslov: INFO@MC-HISAMLADIH.SI . Poslana dela morajo vsebovati ime in priimek avtorja, ter naslov in telefonsko številko. V naslov elektronskega sporočila vpišite: "Natečaj Reportaža"

6. Čas trajanja razpisa: Dela morajo prispeti do naslovnika do nedelje 7. aprila 2019

7. Prispela dela bo ocenila strokovna komisija

8. Nagrade: Podeljene bodo 3 nagrade v skupni vrednosti 120 evrov.

1. nagrada Bon za pisarniški material v vrednosti 70€ - Trgovina TAGE Ajdovščina

2.  nagrada Bon za pisarniški material v vrednosti 30€ - Trgovina TAGE Ajdovščina

3. nagrada Bon za pisarniški material v vrednosti 20€ - Trgovina TAGE Ajdovščina

9. Objava prispelih del: Najboljše tri reportaže bodo objavljene na spletni strani MKC Hiša mladih ter na spletnem portalu Lokalne Ajdovščina. Zmagovalne prispevke bodo razglasili v ponedeljek, 15. aprila 2019.

Za informacije se zainteresirani obrnite na: INFO@MC-HISAMLADIH.SI ali 041 945 392.

KAJ JE REPORTAŽA:

•Reportaža je pripovedovalno besedilo, ki je namenjeno širši javnosti, zato spada medpublicistična besedila.

•V reportaži sporočevalec pripoveduje o aktualnem dogodku, vendar se nanj ne odzivatako kot npr. v novici ali poročilu. Dogodek, ki ga predstavlja, je resničen, kraj, čas in osebe pa so prepoznavni.

•Reportaža sestoji iz uvoda (v njem je lahko nakazan problem), zapleta (z navajanjem pogovorov, podatkov...) in razpleta (z nakazano rešitvijo).

•Reportaža popelje prejemnika besedila na kraj dogodka. Besedilo je izrazito osebno obarvano; to se kaže npr. v izbiri besed, v rabi t.i. dramatičnega sedanjika, v subjektivnem prikazovanju ozračja, v kombiniranju zvoka in slike. Sporočevalec navadno sam ne komentira predstavljenega dogodka, temveč to prepusti drugim. Podatke in dejstva predstavi tako, da govorijo sami zase.

•Poznamo več vrst reportaž: dogodkovne, potopisne, portretne, dokumentarne,...

•Glede na prenosnik so reportaže zapisane (v časopisih, revijah, na spletu) ali govorjene (po radiu, televiziji). Zapisane reportaže imajo izrazito naslovje (nadnaslov,naslov, podnaslov, mednaslove, zgoščeni povzetek/sinopsis v uvodnem stavku);besedilu so večkrat dodane tudi fotografije.

Lokalne Ajdovščina

#mladi, #literartura

Kolofon