Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Uresničevanje Moje pobude Na Brajdi in urejanje rekreacijske poti proti Lokavcu

Pričetek pomladi je prinesel tudi urejanje in nadaljevanje projektov, ki so jih občani predlagali v akciji Moja pobuda. Tako bodo kmalu na lepšem in na boljšem prebivalci iz ulic Vena Pilona ter Na Brajdi, ki bodo bogatejši za zeliščni vrt ter prostor za druženje. Vse sprehajalce pa bo razveselila novica o ureditvi rekreacijske poti od parkirišča pred ajdovskim letnim kopališčem do Čohov v Lokavcu.

Kot poroča spletna stran Občine Ajdovščina sta pobudi za ureditev zeliščnega vrta v mestu in ureditev prostora za druženje bili predvideni na istem območju, zato sta se tudi pobudnika strinjala, da se ju obravnava enovito. K celoviti ureditvi pa je Občina Ajdovščina dodala še parkirni prostor za štiri avtomobile. Vrednost obeh pobud je znašala 12.500 evrov. Prostor za druženje in parkirišče sta že urejena, oba platoja sta enotno tlakovana z betonskimi tlakovci. Družabnemu delu manjka le še oprema – tu bodo postavljeni miza in klopi ter inox konstrukcija za latnik. Načrtovalci ureditve predlagajo zasaditev vzpenjalk, kot so na primer zimzeleni jasmin, divja trta, ali razni okrasni sroboti. Ob tem prostoru bo na dveh gredicah zeliščni vrt, zasajen z začimbami in dišavnicami kot so sivka, rožmarin, meta, melisa …  Želje in ideje za urejanje v prihodnosti predvidevajo še drevesne zasaditve, pod njimi ureditev opremljenega kotička za otroke, pod obstoječo lipa pa še prostor za skulpturo.  

Fotografija: Alenka Čadež Kobol

V teh dneh pa potekajo tudi redna vzdrževalna dela potekajo na rekreacijsko sprehajalni poti, ki se prične na koncu makadamskega parkirišča pred ajdovskim letnim kopališčem in pelje do Čohov v Lokavcu. Celotna trasa poti je že na novo nasuta s tamponom, odvodni jarki ob njej so očiščeni. V zgornjem delu, kjer težave povzroča izvir vode, ki se ob vsakem večjem nalivu razlije in razdre pot, pa bo ta temeljiteje prenovljena. Tu bo meteorno odvodnjavanje urejeno z betonskimi kanaletami ter z drugačnim nagibom poti, tako da bo voda kontrolirano odtekala v kanalete ter nato v potok. Dela opravljata dve domači podjetji – v spodnjem delu Ivan Kobal s. p. iz Višenj, v zgornjem pa Stopar PGM iz Lokavca. Vrednost opravljenih del bo okoli 20.000 evrov.

 

* Vir: Občina Ajdovščina

* Spodnja fotografija: Alenka Čadež Kobol

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon