Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Popotnica in pisateljica Jasna Tuta v Lavričevi knjižnici o deželi večnega poletja

Številni obiskovalci so sinoči v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini z veseljem prisluhnili popotnici in pisateljici Jasni Tuta. Jasna z možem Rickom večino časa preživi na jadrnici, prav posebno doživetje pa je bila plovba iz mehiškega mesta La Paz, čez Tihi ocean do tropskega otočka Hiva Oa v Francoski Polineziji. Morjeplovca kar 32 dni nista videla kopnega.

Jasna Tuta je svojo mladost preživela na morju in več kot deset let poučevala jadranje v domačem klubu. Njeno prejšnje življenje je bilo podobno našemu: služba, stanovanje, vožnja z avtomobilom in plačevanje položnic. Nekega dne je ugotovila, da ni srečna. Ko je spoznala Ricka, je odkrila svet, za katerega sploh ni vedela, da obstaja. Pred desetimi leti je postal njen stalni naslov bivanja jadrnica. Od takrat jadra skozi življenje. 2. aprila 2014 sta z Rickom dvignila sidro njune jadrnice Calypso v mehiškem mestu La Paz ter se podala v Tihi ocean. Cilj njune plovbe je bil tropski otoček Hiva Oa v Francoski Polineziji. 32 dni nista videla kopnega.

Jasna Tuta v ajdovski Lavričevi knjižnici

V svoji prvi knjigi Moj svet sredi Oceana bralcu Jasna zaupa svoje želje in strahove. Zaveda se, da je jadrnica le drobna pikica sredi vsemogočnega oceana. Jasna pravi, da si vsakdo lahko privošči takšno življenje, imeti mora "le" pogum. Rick in Jasna ga imata med vsemi konzervami, škatlami, vrečkami in jadri dobršno mero vedno s seboj. Druga knjiga Vse barve Polinezije pa je zgodba o triletnem jadranju med otoki Francoske Polinezije. Knjiga je prežeta z barvami in vonji eksotičnih cvetov, z melodijami južnih morij in nasmehi ljudi. Knjiga ima tudi 180 čudovitih barvnih fotografij.

Jasna Tuta v ajdovski Lavričevi knjižnici.

 

* Vir in fotografije: Lavričeva knjižnica Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina

#kultura, #literartura

Kolofon