Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Plesna skupina Ajda praznovala 15 let delovanja

V sklopu Društva MOST – Univerze za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina potekajo številne dejavnosti, med njimi tudi plesna skupina Ajda. Ime skupine izhaja iz žita ajda, ki dozori jeseni, kot so dozorele plesalke. Skupino je ustanovila Majda Gorup leta 2003, v skupini pa že od začetka plešeta Anica Stojko in Majda Vidrih. Obletnico so punce obeležile z nastopom pred polno Dvorano Prve slovenske vlade.

Skupina pleše pod mentorstvom Alice Stojko Saliu iz Plesnega centra ADC, ki skrbi za raznovrstno koreografijo ter širok izbor različnih plesov. Program zajema učenje različnih plesov predvsem na pop glasbo s poudarkom na slovenskih pesmih, učenju 'line dance' plesov v vrstah na country glasbo, družabnih ter show plesov. Vse koreografije so prilagojene starosti udeleženk. Vsebino dela dopolnjujejo z organizacijo plesnih druženj oziroma priprav, ki jih organizirajo vsako leto že od začetka delovanja skupine. Na teh pripravah po različnih krajih v Sloveniji ter na Hrvaškem predstavljajo široko paleto plesnega znanja in predstavljajo Društvo MOST, Plesni center ADC, ter Občino Ajdovščina.

Zadnja leta se vsaj enkrat letno udeležijo plesnega tekmovanja, oziroma plesnega festivala, ki je večinoma tudi mednarodno odprto prvenstvo. Udeležile so se sedmih tekmovanj – petkrat so osvojile 1. mesto in zlato medaljo (Zagreb 2015, Malinska 2015, Zagreb 2016, Rijeka 2017, Malinska 2018), enkrat so bile na 2. mestu (Rolly Dance Open Maribor 2018), enkrat pa bronaste (Lukec Open Brežice 2019).

Plesna skupina ima v svojem 15-letnem delovanju za sabo že 270 nastopov, med drugim so tudi edina plesna skupina, ki je kdaj koli nastopila v parlamentu v Bruslju in so 'zlate plesalke', saj so nastopile v polfinalni oddaji Slovenija ima talent. Udeležile so se evropskega projekta Golden Age v Portorožu, ki ga je obiskalo več kot 2.500 obiskovalcev, vsakoletno se udeležujejo Festivala za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani.

Plesalke plesne skupine Ajda so vesele in razigrane zrele ženske, ki plešejo za dušo. Plesna skupina je namenjena vsem željnim plesa, druženja in je za vsakogar, ki ga navdušuje plesna umetnost in športna rekreacija.

 

* Vir: Občina Ajdovščina

* Naslovna fotografija: Ivan Škvarča

Lokalne Ajdovščina

#rekreacija, #ples

Kolofon