Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Lokarjeva galerija gosti retrospektivno razstavo Andreja Pavliča

V Lokarjevi galeriji v Ajdovščini so v petek odprli retrospektivno razstavo umetnika Andreja Pavliča. Na ogled so dela, ki so nastajala vse od leta 1981. Umetnik po besedah vodje Lokarjeve galerije Vladimirja Bačiča sodi v zrelo generacijo slovenskih slikarjev.

Ta razstava, ki jo odpiramo, je pregled njegovega dela od zaključka študija na akademiji pa vse do danes. Vse od začetka ustvarja na svoji začrtani poti, ki je kombinacija baročnega slikarstva z modernimi elementi. Njegovo slikarstvo je drugačno od velike večine, je samosvoje, tehnično dovršeno in prava osvežitev v tem modernem času,” je povedal Vladimir Bačič.

Andrej Pavlič je znan po svoji kakovostni in neoporečni gradnji zgodbe in tehnike. V Sloveniji je eden redkih, ki se poslužujejo raznovrstnih likovnih praks in pri tem ohranjajo svojo temeljno ustvarjalno bit, po kateri so dela tudi prepoznavna, je o umetniku zapisala umetnostna zgodovinarka Eva Pavlič Seifert.

Čas, kot edino merilo vsega, je vsekakor ključen pri umetnosti in njegova neoporečnost se čedalje globlje dotika vseh Pavličevih stvaritev. Avtor verjame v moč časovne distance, kajti s tem dela doživijo temeljno preobrazbo, da so dovolj močna in vzdržijo niti časa ter postanejo eden izmed temeljev sodobne umetniške produkcije.

Lokarjeva galerija

Kot izjemno odkrit človek je Pavlič tudi izjemno odkrit slikar. Vse, kar je in kar premore, leži pred našimi očmi in nam je na vpogled, je še zapisala umetnostna zgodovinarka.

Andrej Pavlič se je rodil leta 1957 v Ljubljani. Diplomiral je na slikarskem oddelku Akademije za likovno umetnost v Ljubljani. Doslej je imel več kot 100 samostojnih in več kot 250 skupinskih razstav doma in v tujini. Udeležil se je tudi številnih likovnih kolonij in simpozijev. Za svoja dela je prejel več nagrad.

Razstava, ki si jo je ob 60-letnici umetnik zaželel imeti prav v Lokarjevi galeriji, bo na ogled do 26. aprila.

Lokarjeva galerija

 

* Vir: STA

* Fotografije: Lokarjeva galerija

Lokalne Ajdovščina

#kultura, #razstava, #umetnost

Kolofon