Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Županovo vino je letos postala barbera Petra Stegovca

Sinoči so v ajdovskem Hotelu Gold club slavnostno razglasili županovo vino 2019. Med enajstimi vini, ki so prejela listine odličnosti, je župan Tadej Beočanin v protokolarne namene izbral barbero, letnik 2016, vinarja Petra Stegovca iz vinske kleti Sveti Martin.

5-članska ekipa Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica ter dva zunanja člana – prof. Marko Lesica z Vinogradniške in vinarske šole Univerze v Novi Gorici in sommelier Aleš Škrlj, je imala letos precej težko delo, saj je na uvodnem ocenjevanju izmed 75 vzorcev izbrala 11 odličnih vin, ki so prejela Listine odličnosti, obenem pa so se uvrstila tudi v finalni izbor za županovo vino 2019. Vina z Listinami odličnosti bodo skozi leto pokušali gostje občinskih prireditev, medtem ko je županovo vino predvsem namenjeno za protokolarno darilo županovim gostom.

Častni naziv je letos prejela barbera, letnik 2016, ki je nastala v vinski kleti Petra Stegovca iz Brji. Vinarstvo Stegovec svoja vina trži pod blagovno znamko Vina Sveti Martin.  Vina s Svetega Martina niso nekaj novega, pravkar ustvarjenega. So vina, ki že generacije pripovedujejo zgodbe in ugajajo tistim, ki jim zaupajo. Trudijo se biti po volji telesu, predvsem pa duši. Na trende se ne ozirajo preveč, želijo biti samosvoja in odsevati lokacijo, kjer so dozorela. Prav takšna je po mnenju župana Beočanina tudi barbera iz leta 2016, ki bo leto dni protokolarno vino Občine Ajdovščina.

Letošnjo zaključno prireditev je zaokrožila tudi pokušina oljčnih olj pridelovalcev iz območja občine Ajdovščina. Sajenje oljk in izdelava oljčnega olja je postala precej modna, v naši občini je že precej oljkarjev, ki pridelujejo oljčno olje za trg. Za svoje izdelke pa prejamjo tudi prestižne nagrade na raznih ocenjevanjih.

 

* Naslovna fotografija: Tadej Beočanin (Facebook)

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon