Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ključna odločitev za kmetijstvo v občini Ajdovščina

Občina Ajdovščina v letošnjem letu začenja s pripravo dokumentacije za izgradnjo razvodnega namakalnega sistema na območju občine. Predvideno namakalno območje zajema območje, ki ga omejuje zadrževalnik Vogršček na zahodu, mesto Ajdovščina na vzhodu, hitra cesta Razdrto – Vrtojba na severu in reka Vipava na jugu. V ta namen bodo za lastnike oziroma uporabnike kmetijskih zemljišč na predvidenem namakalnem območju organizirane delavnice. Vabljeni.

Kot poroča Radio Robin, v občini Ajdovščina, začenjajo s pripravo projekta, ocenjenega na dobrih 7 milijonov evrov, pri čemer bodo v celoti sofinancirani upravičeni stroški. Aktivnosti gradnje namakalnega sistema bodo začeli prihodnji teden z ozaveščanjem, seznanjanjem in informiranjem lastnikov kmetijskih zemljišč na predvidenem namakalnem območju. Gre za območje, ki ga omejuje zadrževalnik Vogršček na zahodu, mesto Ajdovščina na vzhodu, hitra cesta Razdrto – Vrtojba na severu in reka Vipava na jugu.

Na občini se nadejajo, da bi po izpeljavi vseh postopkov izgradnja sistema stekla v letu 2022, prvi korak pa bo sodelovanje lastnikov kmetijskih zemljišč predvidenega namakalnega območja, zato jih vabijo na srečanja. Na območju občine je zgrajen razvodni sistem zgolj na območju Črnič, tako da namakanje iz Vogrščka koristi izjemno malo uporabnikov iz območja ajdovske občine. Pri tem tudi računajo na napovedano sanacijo Vogrščka, ki naj bi vendarle stekla v letošnjem letu.

Srečanja bodo potekala:

Ponedeljek, 15. 4. 2019, ob 20.00, Dvorana Velike Žablje;

Sreda, 17. 4. 2019, ob 20.00, Učni center Brje;

Torek, 7. 5. 2019, ob 20.00, Dom krajanov Ajdovščina;

Sreda 8.5. 2019, ob 20.00, Kulturni dom Selo

Srečanje bo predvidoma trajalo eno uro.

Odločitev za namakanje je na kmetih samih in je pomembna za bodoči razvoj in stabilnost pridelave. Vse kmetovalce ter lastnike in uporabnike kmetijskih zemljišč vabijo, da se sestankov in predstavitev udeležujejo ter s sodelovanjem prispevajo in sooblikujejo razvoj kmetijstva Vipavske doline.

 

* Vir: Radio Robin & Občina Ajdovščina

* Fotografija: Valter Kranjc

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #kmetijstvo

Kolofon