Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Umetniki za karitas v Bruslju

Razstave Umetnikov za karitas potujejo in 306. razstava je bila 9. aprila v prostorih Slovenskega predstavništva RS v Bruslju. Bilo je potrebnih veliko priprav, vendar razstava Umetniki za karitas se je letos dogajala v Bruslju že tretjič, zato smo izkušnje preteklih let oplemenitili z dodano vrednostjo pesmi in kulinarike. Celotno prireditev je spremljal pevski zbor Zvon iz Ilirske Bistrice, za postavitev razstave so poskrbeli strokovni sodelavci kolonije Umetniki za karitas ob velikodušni podpori dr. Sonje Kralj Bervar, odgovorne za kulturo pri Slovenskem predstavništvu v Bruslju.

Ponedeljkov večer smo preživeli v Slovenskem pastoralnem centru v Bruslju, kjer nas je z veselim navdušenjem sprejel župnik dr. Zvone Štrubelj. Najprej maša, nato pa druženje ob domačih dobrotah in slovenski pesmi. V tej hiši se tedensko družijo slovenski študentje in družine zaposlenih v različnih institucijah.

Torek dopoldan je bil namenjen obisku Evropskega parlamenta, kjer je slovenski poslanec Lojze Peterle predstavil delovanje te institucije in tudi smisel povezovanja, ki je pogoj za mir in blaginjo v Evropi. Prisotni so zastavljali različna vprašanja od arbitraže do smiselnosti velikih stavb in armade uradnikov. Osebno močno podpiram odgovor, da je za 500 milijonov prebivalcev EU bolje imeti tisoče pisarn in uradnikov, ki delajo za mir, kot tisoče kasarn in vojakov, ki bi se borili v vojni. Evropa je v preteklosti to doživljala, zato je sožitje še kako pomembno. Ko je v skupnem prostoru zazvenela Oda radosti in Slovenska himna so mnogi postali in prisluhnili.

Večerni dogodek z geslom Umetnikov za karitas »Polno prgišče lepote« je bil resnično poklon slovenski umetnosti, saj so bili prisotni tudi slikarji, ki so sodelovali lani avgusta na Sinjem vrhu. Pozdravni nagovor je pripadal poslancu Lojzetu Peterletu, odprtje razstave pa  Veleposlaniku RS v Kraljevini Belgiji in stalnemu predstavniku RS pri EU dr. Radu Genorio. Prisotne je nagovorila tudi predstavnica Caritas Evropa, o samem projektu Umetniki za karitas pa sva polno dvorano obiskovalcev nagovorili Jožica Ličen in Anamarija Stibilj Šajn. Skoraj 50 razstavljenih slik, katalog in prisotni umetniki so vsem dali slutiti, da se na Sinjem vrhu nad Ajdovščino, kjer pogled seže do morja, že 25 let stikata umetnost in dobrodelnost.

Umetniki za karitas

Za pogostitev sta poskrbela Beti in Kristjan s Sinjega vrha, ki sta domače dobrote umetniško oblikovala, pa sladke dobrote Marinke Kobalove iz Višenj in Černigojevo vino. Spet je donela slovenska pesem, spet so nekatera likovna dela dobila svoje lastnike.

Veliko ljudi je bilo potrebnih, da je vse teklo usklajeno, predvsem pa, da smo ta delček Evrope, ki se ji reče Vipavska dolina predstavili v vsej svoji lepoti in tudi dobroti. Sodelavke karitas smo bile deležne kar pretirane zahvale umetnikov, ker smo jim omogočili, da so svoja dela postavili na ogled v srcu Evrope, pa tudi zato, da so začutili utrip Evropskih institucij.

In največji kompliment smo dobili ob koncu, ko je gospod veleposlanik razstavi Umetniki za karitas izrazil vse priznanje in dal uradno vabilo v Bruselj leta 2021, ko bo Slovenija predsedovala Svetu Evrope. Zakaj pa ne, če Bog da!?

Umetniki za karitas

 

* Vir in fotografije: Jožica Ličen, voditeljica Umetniki za karitas

Jožica Ličen

#ajdovščina, #novice, #kultura, #razstava

Kolofon