Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Urban Rotnik privozil Črnemu trnu naslov državnega prvaka v 4Krosu

Z novicami še vedno ostajamo pri letošnjem Kolesarskem festivalu v Ajdovščini. V sklopu dogajanja je v soboto potekalo tudi državno prvenstvo discipline 4Kros, novi državni prvak je postal Urban Rotnik, stopničke pa sta si razdelila še Matija Stupar ter Jani Volk. V nedeljo pa se je petdeseterica nadebudnih kolesarjev pomerila tudi v B4X-u.

Kolesarska disciplina 4Kros, kljub atraktivnosti za gledalce, žal vse bolj in bolj izgublja na pomenu in zanimanju pri tekmovalcih. Ne le pri nas, tudi v tujini. V Sloveniji je letno na sporedu le ena tekma, a zato toliko bolj pomembna saj gre za naslove državnih prvakov. Le ti se že vrsto let delijo v Ajdovščini, kjer po zaslugi domačega kluba Črn trn, še vedno obstaja edina prava tovrstna proga v državi. V soboto se je na štart prijavilo 25 tekmovalcev, v šestih kategorijah. Seveda ni presenečenje, da je zmaga ostala v Ajdovščini, vprašanje je bilo le ali bo naslov romal k Črnemu trnu ali Kamplcu.

4Kros v Ajdovščini // Fotografija: Klavdij Blažko

Čast organizatorjev je rešil Urban Rotnik, ki je po letih 2013 in 2016 članski naslov osvojil še tretjič. Tudi sicer so bile stopničke povsem rumeno črno obarvane, srebro je osvojil Rotnikov klubski kolega Matija Stupar, s katerim sta imela še zjutraj enako število naslovov, bron pa še tretji iz Črnega trna, Jani Volk. V velikem finalu je po padcu brez kolajne ostal Tim Jež (Kamplc Racing Team), sicer specialist za enduro, lani tretji na DP v 4krosu. “Treba je bilo dobro štartati, da se potem v zavojih, zlasti v ključnem drugem, nisi bal, da te kdo zbije od zadaj. Izbral sem drugo štartno mesto, kjer je linija bolj zvožena od prve notranje, in uspel mi je dober štart. Oprijem pa je bil neverjeten, sploh se ni dalo zdrsniti!” je za spletni portal MTB.SI svojo vožnjo pokomentiral nov državni prvak.

4Kros v Ajdovščini // Fotografija: Klavdij Blažko

V ostalih kategorijah so se člani kluba Črn trn veselili še štirih naslovov prvaka. Na najvišjo stopničko so stopili Andraž Koren, Kevin Klančič, Matej Koren in Jakob Batič, v kategoriji amaterij pa si je naslov privozil Aleš Gomboc.

4Kros v Ajdovščini

Nedelja je bila v Palah rezervirana za dirko v enduru ter dirko discipline B4X. Slednja je že po tradiciji zelo dobro zastopana, saj predstavlja dober trening tudi za vse BMX tekmovalce. Zato ni presenetljivo, da se je na startu zvrstilo preko 50 kolesarjev in kolesark. Čeprav je zjutraj še kazalo, da bo dirko spremljal dež, ga je odpihnila burja, ki pa je s svojimi sunki nekajkrat vplivala na predolge skoke in botrovala kakšnemu padcu.

B4X tekma v Palah // Fotografija: KD Lignit

Med dekleti je slavila Naja Stipanič, med elito je v finalu Jani Volk ugnal Roka Bajca, Uroš Klauž je osvojil tretje mesto. V združeni kategoriji U17 in U19 je bil Gaj Gorza hitrejši od Anžeta Novinca, tretje mesto je osvojil Nik Miklavec. Kategorija U15 je postregla z napeetim finalom, a je v zavoju Tim Rovtar padel in zmage se je na koncu veselil Tilen Štravs. Tretje mesto je osvojil Nejc Heric. Med mlajšimi od 13 let je slavil Miha Čeh, drugi je bil Val Trinle Lampič, tretji pa Luka Supić. V kategoriji do 11 let je v izenačenem finalu Jošt Ložar ugnal Nika Preka, tretji je bil Jakob Praček. U9 - Mila Lampič je zmagala v obračunu z Ožbejem Goljo, tretji je bil Vito Plahuta. Med najmlajšimi, v kategoriji do sedem let je Enej ugnal Lio (oba s priimkom Čebron), tretji je bil Mark Prek.

Najboljši
 

Tudi poganjalčki so prišli na svoj račun v Palah // Fotografija: KD Lignit

 

* Vir: MTB.SI

* Fotografije: Klavdij Blažko in KD Lignit

Lokalne Ajdovščina

#šport, #kolesarstvo

Kolofon