Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

100 milj Istre - z UTVV od morja na sneg in nazaj

Tekaška trail prireditev 100milj Istre, največja tovrstna na Hrvaškem, se je odvjiala že sedmo leto zapored. Spada v svetovno serijo Ultra-Trail World Tour, ki ponuja 22 tekem po celem svetu in tja prav zaradi tega pridejo vsi najboljši ultraši. Brez članov in članic UTVV Race Team-a seveda ni šlo.

Slovencev je bilo tudi letos zelo veliko, več kot 250 na vseh dolžinah: 41 km, 67 km, 110 km in 100 milj oz. 168 km. Člani UTVV Race Team-a so se porazdelili po prav vseh in komaj čakali, da doživijo Istro v vseh njenih lepotah. Že v petek zjutraj so v Umagu prevzeli startne številke in se malo neučakani zbrali na stojnici Ultra Trail Vipavske doline. Tam sta Boštjan Mikuž in Matic Štrancar tekačem iz tujine vneto promovirala Vipavsko dolino in UTVV, ki bo tudi v naših krajih že v maju pričaral to adrenalinsko tekaško vzdušje.

100 milj Istre

Po nasmejanih fotkah so »miljaše« z avtobusom odpeljali na start v Labin, vmes pa ves čas govorili o snegu, mrazu, burji. A noben tekač tega ni dojel, vsi so si mislili: »Saj smo vendar prišli na morje«. A vreme se ni izboljševalo, vsake toliko je prehenalo deževati, a mraz je stistkal že na startu. Končno so se pognali na pot premikanja lastnih meja. Pogorje Učke ni odprlo pogleda na celotno Istro in vseh  6500 višincev, viden je bil le korak pred njimi. Močna burja, ki je spominjala na Nanos, pa je skupaj z dežjem in proti vrhu 1400 visoke Učke tudi skupaj s snegom, tekače prestavljala vseh 40 km do Poklona. Okrepčevalnice so bile postavljena na približno 15 km in tekači so tam dobili hrano in pijačo. Pri sebi imajo vedno tekaški nahrbtnik z obvezno opremo: prvo pomoč, telefon, čelno svetilko z rezervnimi baterijami, nekaj hrane in pijače ter oblačila.

100 milj Istre

Na Učki so se jim pridružili tekači na 110 km progi, ki so se povzpeli iz Lovrana. Mraz, burja ter dež/sneg so jih spremljali celo noč preko Čičarije in njenih najvišjih vrhov Orlaka, Gomile in Žbevnice. Tudi ko ni bilo snega, je blato povzročalo drsanje in padce. Trdnega koraka praktično ni bilo, mišice pa so delale na polno. A tekači so uživali v tej trdi a hkrati lepi pokrajini, v spodbujanju starih znancev in srečevanju novih narodnosti in norosti – ter občutili globino trenutka. Marsikateri tekač si za to tekmo uredi spremstvo na okrepčevalnicah, zato je bilo v Buzetu na polovici poti veliko slovenskih navijačev, ki so pomagali vsem. Tu je bil start 67 km proge, ki se je po najkrajši možni poti do jezera Butoniga pridružila »miljašem«, ki so se še prej povzpeli proti »najmanjši vasici na svetu« Humu. Skupaj so nadaljevali proti Motovunu, kjer so že zjutraj začeli tekači na 41 km progi. Od tu so imeli vsi tekači isto pot naprej proti Oprtalju, Grožnjanu in Bujam. Ta ravniski del naj bi tekaču povrnil nekaj energije, vendar je po 120 km težko dobiti tekaški ritem. A važno je vztrajati in se boriti, premagovati vzpone in kamnite strme spuste, dolge kolovoze in planinske poti. Zaradi prečkanja reke Mirne je marsikateri tekač dobil žulje, a te je potrebno prebosti in sanirati ter znova stopiti na noge. Tega niso zmogli vsi, na 100 miljah je tretjina tekačev odstopila. Z vsakim korak pa se je Učka oddaljevala in Umag se je približeval, le še 10 km ravninskega polja. Takrat si fizično utrujen, a zavedaš se, da si uspel. Prvi na 100 miljah je potreboval 18 h 40 min, zadnji uvrščen pa 46 h. Vendar sta oba oz. prav vsi presegli svojo majhnost in dosegli osebno zmago.

100 milj Istre

Izmed članic UTVV Race Team-a izpostavimo predvsem zmago Barbare Trunkelj na 41 km ter deveto mesto Aneja Kodele na 110 km. Odlično se je odrezal tudi Boštjan Mikuž na 41 km in Andi Mamić na 110 km. V cilj pa ste prišla tudi najbolj vztrajna Anja Klančnik in Tomi Klančnik na 100 miljah. Čestitke predsem Tomiju za njegove prve »milje«, ki so bile zaradi vremenskih razmer, blata ter mokre kamnite podlage zelo zahtevne. Slovenci so si pritekli tudi nekaj medalj: Katja Kegelj Vencelj zmago na 100 milj, Aljoša Smolnikar drugo mesto na 110 km, Matic Čaučulovič zmago in Uršla Šipec tretje mesto na 69 km ter Barbara Trunkelj zmago in Marjan Zupančič drugo mesto na 41 km.

100 milj Istre

Tek v Istri je marsikateremu tekaču predstavljal le trening tekmo pred največjo trail tekmo v Sloveniji -  Ultra Trail Vipavska dolina. Tekači opravljajo zadnje treninge, pregledujejo progo, si pripravljajo okvirne časovnice in spremljajo vreme. Organizatorji pa delamo na polno in pripravljamo pravi tekaški spektakel. Tokrat bo še bolj zahteven, saj zahteva logistiko čez celotno Vipavsko dolino. Vendar verjamemo, da nam bo skupaj z vsemi prostovoljci uspelo. Še vedno se nam lahko pridružite kot prostovoljci, navijači in podporniki. Vsaka vzpodbuda bo dobrodošla, saj je prijavljenih 1150 tekačev iz 29 držav. V sobot 4.5. bosta UTVV otvorila City Run 10 (Majski tek) in UTVV 16km, nato sledi celotedenski Festival teka v naravi, kjer vam bomo zastavili pravi tekaški izziv ter vas povabili na družinske pohode, delavnice in predavanja. V petek 10.5. bosta starta kraljevskih dolžin 100 km in 100 milj ter  v soboto starta 30 km in 50 km. Tek v naravi predstavlja naše prvinsko gibanje. Zato naj bo tudi UTVV vaša motivacija za gibanje v naravi, povezovanje ljudi, doživljanje trenutka in promocijo naše prelepe doline.

100 milj Istre

100 milj Istre

* Vir in fotografije: UTVV, Anja Klančnik

 

 

Lokalne Ajdovščina

#tek, #šport

Kolofon