Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Novi zvoki standardnega jazza na koncertu v Bukovici

V petek, 12. aprila, je v Kulturnem domu Bukovica zvenel jazz in swing. Na tretjem letošnjem koncertu koncertnega cikla Glasbeni večeri v Bukovici je obiskovalcem od blizu in malo manj blizu večer popestril akustični gipsy swing kvintet Swingatan.

Swingatan so violinist Peter Ugrin, kitarista Marko Čepak Maki in Marko Mozetič Mozo, harmonikaš Zmago Štih ter kontrabasist Nikola Matošić. Vsi izkušeni glasbeniki, ki so se posamično srečevali v raznoraznih zasedbah in projektih modernega jazza ter odkrili, da so se med vajami vedno radi vračali k osnovam in preigravali jazz standarde. Tako je iz samega veselja do igranja zrasla ideja, da bi sestavili zasedbo, v kateri bi se namensko ukvarjali le s temi zvrstmi jazza. S premišljenimi povabili prijateljem glasbenikom se je izoblikoval kvintet, ki standardnejšo zasedbo violine, kitar in kontrabasa prefinjeno osvežuje s harmoniko.

Nastalo okolje skupine je vsakemu izmed njih dalo možnost avtorskega ustvarjanja. Na koncertu je bilo slišati izključno nove skladbe, stilsko blizu swinga in gipsy jazza, čeprav se v svojem pisanju ne držijo vseh pripadajočih zakonitosti strukture in harmonizacije teh oblik, glasba pa je večinoma koncertna, ne plesna. O procesu nastajanja repertoarja je kitarist Marko Čepak Maki povedal, da je vsak izmed njih napisal nekaj skladb in to v celoti, saj so se skušali izogniti medsebojnim vplivom in ohraniti svojstven slog vsakega posameznika. Velik pomen dajejo zakladnici tradicionalnega jazza, saj brez poglobljenega poznavanja osnov ne moreš graditi novitet, vrednih nasledstva v zgodovino zapisanih uspešnic. Poslušalci jih navadno označijo kot izvajalce gipsy-ja, a se v skladbah opazi ozadje klasične glasbe, rabo modernejših harmonij, strukturiranje po uveljavljenih definicijah – osebni glasbeni profili in izkušnje iz katerih pri pisanju izhaja vsak izmed članov Swingatana. Pod skupnim imenovalcem občutka zvoka in fraziranja ustaljene zvrsti hote ali nehote začrtujejo pot novi, inovativni smeri.

Glasbeni večeri v Bukovici // Fotografija: Tomaž Semenič

Ustvarjalno vzdušje je vsekakor začutila tudi publika, ki je skladbe ter njihove interpretacije večkrat nagradila s pohvalnimi vzkliki med bučnimi aplavzi. Glasbeniki so z virtuoznimi solističnimi vložki očarali slehernega poslušalca, ušesa pobožali s spevnimi baladami, manjkala ni niti dobra mera humorja. Složnost, kjer le ob namigu glave enega vsi vedo, kaj bo sledilo, nakazuje izvajalske veščine na posebnem nivoju. Predvsem je bilo moč opaziti kako zelo vsak izmed njih uživa pri igranju, najsibo solo, spremljava ali skupno muziciranje. Na videz enostavno obvladanje inštrumenta in sproščenost na odru do te mere, da občinstvu dovolijo vpogled v njihovo igrivost, kar pri glasbenikih ni tako pogosto. Za smeh je z uvodnimi predstavitvami skladb dodatno poskrbel violinist Peter Ugrin.

Kakovostne glasbe željni smo tako v petek prišli na koncert, doživeli pa polno izkušnjo vsebine, ki jo v sebi nosi jazz. K temu, da so na koncertu uživali in se zabavali, pritrjuje tudi Marko Čepak Maki. Pravzaprav so člani Swingatana sami, ne samo poslušalci, takrat prvič slišali in doživeli skladbe, kot bodo zapisane na zgoščenko. Ta je že posneta in v obdelavi, manjka ji le še podoba, tako da bo v kratkem izšla. Navdušenje nad napovedjo albuma je po koncu koncerta izrazil tudi marsikateri poslušalec.

Koncertni cikel Glasbeni večeri v Bukovici se bo nadaljeval 10. maja ob 20.30, ko bo oder dvorane Angela Mlečnika v Kulturnem domu Bukovica zapolnil Pihalni orkester Vogrsko pod vodstvom dirigenta Nejca Kovačiča. Prekaljeni orkestrski sestav obljublja zanimiv repertoar in polnost harmonij.

Glasbeni večeri v Bukovici // Fotografija: Tomaž Semenič


* Fotografije: Tomaž Semenič

Sara Štrancar

#kultura, #glasba

Kolofon