Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vlog: Rally Saturnus 1998

Danes se v Ajdovščini pričenja 9. Rally Vipavska dolina, po besedah organizatorjev najmočnješi doslej. Mi pa vam današnjem vlog posnetku obujamo spomin na leto 1998, na takratni Rally Saturnus in na neverjetno število gledalcev na zadnji "žabeljski rajdi". Vabljeni k ogledu.

Dobrih dvajset let nazaj in več, je v podobnem letnem času kot danes, na ajdovskem potekal znameniti in legendarni Rally Saturnus. Takrat tudi z udeležbo močnih avstrijskih posadk, ki so se na reliju predstavile v za takratne razmere izredno močnih avtomobilih. Prvi reli Saturnus se je odvijal jeseni leta 198, zadnji pa v letu 2015. Mnogokrat je reli zašel tudi na ajdovske ceste in privabil tisoče in tisoče gledalcev. Lahko bi rekli, da se je v tistem času zgodil mit Velikih Žabelj, ki traja še danes. Le da je danes mnogo boljše poskrbljeno za varnost. So pa posnetki iz devetdesetih let vseeno izjemni in spominjajo na dogajanje na relijih za svetovno prvenstvo.

Dodajmo še, da je Rally Saturnus leta 1998 pripadel avstrijski posadki Sperrer - Horner, v Renaultu Megane Maxi, najboljši Slovenec je bil Tomaž Jemc na četrtem mestu. Osmo in deveto mesto sta osvojila Darko Peljhan in Andrej Jereb, ki ju bomo na ajdovskih cestah videli tudi danes in jutri. Na 21. mestu je dirko zaključil Aleks Humar, za mnoge prvi favorit letošnje izvedbe relija po Vipavski dolini. V Peugeotu 106 je nekaj mest nižje zaključila posadka Robert Valič - Kristijan Širok, še malce nižje, pa se je v istem avtomobilu do cilja pripeljal Valter Kobal s sovoznikom Janezom Kumšetom. Vabljeni k ogledu.

 

Lokalne Ajdovščina

#vlog, #rally

Kolofon