Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Aleks Humar najhitrejši na uvodu v 9. Rally Vipavska dolina

Večerni reli spektakel po centru Ajdovščine je pred okrog 10.000 gledalci pripadel Idrijčanu Aleksu Humarju, ki je bil s Škodo Fabio R5 nepremagljiv. Tri sekunde slabši čas je dosegel madžarki voznik Janus Puskadi, tretje mesto pa je pripadlo državnemu prvaku in lanskemu zmagovalcu Roku Turku. Reli se bo nadaljeval s sobotnimi hitrostnimi preizkušnjami.

Ponovno se je pokazalo, da Ajdovščina živi za reli. Ves popoldan se je po centru mesta, med hubeljskim mostom in Policijo ter na parkiriščih za gradom in v šturskem parku, vila nepregledna množica ljudi. Ozračje je vrhunec doseglo po deveti uri zvečer, ko je na hitrostno preizkušnjo zapeljal prvi dirkalni avtomobil. Več kot 100 posadk je prepeljalo štiri kroge po središču Ajdovščine in s tem navdušilo dobrih 10.000 obiskovalcev. Na srečo je čisto do konca zdržalo tudi vreme, saj so se prve resne dežne kaplje pojavile šele po zaključku petkovega dne relija. Znova gre pohvaliti organizatorje, ki so pripravili odlično vzdušje, pravi športni spektakel, predvsem pa varne pogoje za voznike in gledalce.

Rally Vipavska dolina // Fotografija: Klavdij Blažko

Kot je že navada so najprej na progo zapeljale posadke v šibkejših avtomobilih, bolj pa kot se je preizkušnja približevala koncu, boljše posadke in boljše avtomobile smo lahko spremljali. Napeto je bilo vse do konca in ko je ciljno črto s časom 3:28.1, prečkal lanski državni prvak Rok Turk, je bilo jasno, da gre tokratna zmaga v roke Idrijčanoma Aleksu Humarju in Jaki Cevcu. 3:25,0 je bil čas, ki se mu je nabolj približal Madžar Janos Puskadi, malce več pa je zaostal prej omenjeni Rok Turk s sovoznico Blanko Kacin. V najboljši peterici najdemo še domačega veterana Darka Peljhana s sovoznikom Matejem Čarom. Odlično deveto mesto je pripadlo Borutu Bratini, na triindvajsetem mestu pa je pristal alfa in omega ajdovskega relija, Martin Štucin. Slednjemu se pozna, da ima še malce premalo odpeljanih kilometrov z novim avtomobilom. Tudi ostale domače posadke so pokazale odlične vožnje in dodatno motiviranost pred številnim občinstvom.

Rally Ajdovščina - rezultati petkov Super special

Na uvodnem reliju sezone smo videli tudi močno mednarodno konkurenco. Poleg starega znanca de Cecca so se na Superspecialu v Ajdovščini preizkušali še nekateri dirkači, ki jih slovenski ljubitelji tega športa dobro poznajo. Madžara Daniel Fischer ( Škoda Fabia R5), Nemec Hermann Gassner junior (Toyota GT86) in Avstrijec Gerald Rigler bodo verjetno s svojimi dirkalniki razreda 2 krojili vrstni red prav pri vrhu

Rally Vipavska dolina se bo nadaljeval s sobotnimi devetimi preizkušnjami - HP Bela, Erzelj, Predmeja in trikrat legendarna preizkušnja HP Žablje. Skupno bodo na "brzincih" dirkači morali prevoziti 95 km, skupna dolžina relija je 285 km.

Rally Vipavska dolina // Fotografija: Klavdij Blažko

Vse rezultate petkovega Superspeciala najdete na TEJ POVEZAVI.

Rally Vipavska dolina // Fotografija: Klavdij Blažko

 

* Fotografije: Klavdij Blažko

Lokalne Ajdovščina

#šport, #rally

Kolofon