Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V mrazu in dežju najhitreje na Čaven pritekel Timotej Bečan

V nedeljo so bili na ajdovskem dejavni tudi gorski tekači in tekačice. Potekal je tradiconalni Čaven Vertikal kilometer, ko morajo udeležnci preteči zahtevno razdaljo iz Lokavca do koče na Čavnu. V slabih vremenskih razmerah je zmago med moškimi slavil Timotej Bečan, med ženskami pa je z rekordom proge slavila Mojca Koligar.

Timotej Bečan in Mojca Koligar sta zmagovalca šeste izvedbe Čaven vertikal kilometer, uvodne članske tekme Pokala Slovenije v gorskih tekih. Tekma je bila v rokah organizacijske ekipe »Triatlon klub Eklimas Ajdovščina« Oba najboljša sta zmagala pričakovano. Mojca Koligar je v deloma deževnem vremenu, na spolzkem terenu, odtekla tudi nov ženski rekord trase (4,4 km, 1070 m nadmorske višine), ki sedaj znaša 45:53. O hitrem teku je zgovoren tudi podatek, da je v absolutni konkurenci na Čaven pritekla kot 12.

Za najboljšega gorskega tekača zadnje dobe (38:52) je bila časovna znamka Mirana Cveta (38:10) še malce prezahtevna. Bečanu je dokaj tesno sledil izkušeni vertikal specialist Simon Alič (39:34), tretje mesto pa je pritekel še eden iz zlatega kluba 'Čaven pod 40 minut' Rok Bratina. Trojica je bila v cilju z lepo časovno razliko.. Šesta izvedba teka na Čaven je tudi obrnila trend udeležbe. Na Čaven je v cilj priteklo 99 tekačev in tekačic, in se po letu 2015 (111) in 2016 (105) znova približala stotici. Kot je bilo zaradi vremenskih okoliščinah s strani organizatorja odločeno že pred nedeljskim jutrom, so se mladi pomerili v Lokavcu.

»Danes sem na tekmi naravnost užival.Tekmo sem zato vzel še bolj taktično kot sicer in tempo zlagoma stopnjeval. Dež in mrzlo vreme meni vedno ustreza, kar me je tudi tokrat prerodilo. Po nekaj minutah teka sem že vedel, da bo šlo odlično. Kmalu sem ostal sam v ospredju in užival v teku. Izboljšal sem svoj lanski čas, kar je še dodaten razlog za zadovoljstvo. Vse pohvale potezi organizatorja, ki je podelitev prestavil v dvorano v dolini, kjer smo lahko tekmovalci celo skočili pod vroč tuš in na suhem rekli kakšno besedo med seboj « je svoje vtise strnjeval Timotej Bečan.

Mojca Koligar, zmagovalka 6. Čaven Vertikal kilometra

"Nisem imela svoje tekme sploh," je Mojca Koligar zanikala, da bi jo v hrib gnal le lasten izzov, saj je bila daleč spredaj med tekačicami. "Zavestno sem se odločila, da izpustim Zasavski polmaraton in se udeležim pokalne tekme. Imela pa sem svoj dober ritem in ga s spodbudo nekaterih fantov lepo držala celotno traso. Rekord mi pomeni zgolj to, da sem napredovala in da sem na pravi poti. Daje mi tudi spodbudo, da nadaljujem z načinom treniga, ki se je izkazal za učinkovitega."

»Glede na vse vremenske strahove ob izvedbi tekme, ni bilo tako hudo, kot je kazalo. Napovedali so sneg in 120 km/h v cilju. Z bojaznijo smo čakali sporočilo gorskih reševalcev, da bi bilo neizvedljivo. Je bil pa bil potem start v dežju, v cilju je bil kar hladno. K sreči je tam koča. So bili pa verjetno pogoji v hladnejšem vremenu boljši kot v vročini, le ponekod je bila pot drseča, kar je poslabšalo čase nekaterim,« je razmere opisal delegat AZS Borut Malavašič.

Vse rezultate 6. Čaven Vertikal kilometra najdete na TEJ POVEZAVI.

 

* Vir in fotografija: Ljudstvo tekačev

Lokalne Ajdovščina

#tek, #šport

Kolofon