Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Okusi Vipavske - Festival najboljšega iz dežele sonca in burja

Pred trinajstimi leti so se v Razvojni agenciji ROD v Ajdovščini soočili z izjemnim izzivom in povezali vinarje Vipavske doline, da bi skupaj pripravili projekt, ki bo pomenil predstavitev najboljšega iz vipavskih kleti na vrhunski način. Festival je skozi leta rasel, se spreminjal, do danes pa je ohranil glavni namen prireditve. Letos se bo na Okusih Vipavske, 12. in 13. maja, predstavilo 45 vinarjev, ki bodo obiskovalcem v okušanje ponudili več kot 100 različnih vrst vin iz Vipavske doline.

Prav ta prireditev pa je tudi priložnost, da obiskovalci Vipavsko dolino spoznajo na nekoliko drugačen način, skozi njene prelestne okuse, v katerih se zrcalijo sonce in burja teh krajev. Vipavski vinarji pa medse vsako leto povabijo tudi goste, vinarje iz drugih dežel. Letos bodo to tisti vinarji, ki jih je v Slovenijo pripeljala ljubezen in so na naši zemlji našli tudi priložnost za vzgojo trte in za ustvarjanje najboljših vin. Okolje dvorca Zemono pa je prizorišče, kjer je mogoče zadovoljite prav vse čute. Lahko tudi rečemo, da se je dvorec prav s tem festivalom vrnil k svojemu prvotnemu poslanstvu. Nekdaj je bil to lovski dvorec grofov Lanthierijev, izjemne so freske v notranjosti, ki pa imajo prav vse posvetni značaj. Zakaj je tako in kaj vse se je tu nekdaj dogajalo … prepuščamo vaši domišljiji.

Vrhunsko vino in domišljene jedi – najboljša kombinacija

Okusi Vipavske ponujajo tudi celo vrsto kulinaričnih priložnosti. Dolina ne premore samo izjemnih vinarjev, ampak celo vrsto vrhunskih kuharskih mojstrov. Prav zanje je festival sam in kulinarični mesec, ki poteka v okviru festivala, izjemna priložnost. Radi pobrskajo po starih receptih, se spomnijo kulinaričnih razmišljanj in ustvarjanja svojih babic in dedkov in vse skupaj povežejo v odlično zgodbo s pridihom sodobnosti. Znanje, ki se odraža v skrbno pripravljenih jedeh na krožnikih vipavskih gostincev, je neprecenljivo.

Kulinarični mesec poteka od 22. aprila do 19. maja v 18 gostilnah in restavracijah po celi Vipavski dolini in njenih obronkih, od izvirov reke Vipave do smaragdne in mogočne reče Soče.

Festival Okusi Vipavske

In tudi na tem področju je Razvojna agencija ROD Ajdovščina naredila še korak naprej. Že v mesecu februarju so pripravili borzo lokalnih živil, na kateri so se srečali tako proizvajalci in predelovalci živil kot gostinci. Povezali so se in prve učinke tega sodelovanja bomo lahko okušali že v tem kulinaričnem mesecu.

Med tistimi, ki so vključeni v kulinarični mesec, je tudi Penzion Sinji vrh. Kristijan Vidmar nam je zaupal: »To, da smo del meseca kulinarike, nam predstavlja lepo priložnost, da našo kuhinjo predstavimo širši javnosti in s tem na nek način povabimo goste, da nas obiščejo in uživajo v naših stvaritvah. Na kulinarični mesec se nismo prav posebej pripravljali, saj naša kuhinja vedno temelji na lokalnih in sezonskih sestavinah, ki jih poskušamo na kreativen način vnesti v naše jedi

Tudi Gregor Lisjak iz Gostilne Theodosius pravi, da so se kulinaričnemu mesecu pridružili, ker podpirajo Vipavsko dolino in delajo z lokalnimi sestavinami in iz njih pripravljajo sezonske jedi.

Ko gre za spajanje vina in hrane, je najboljša priložnost tista, ki jo imenujemo Bogastvo okusov. Na ponedeljkov festivalski dan med 17. In 19. uro boste lahko doživeli prav posebne vinsko kulinarične degustacije. Takrat se bodo namreč vinarjem pridružili izbrani gostinci. Ob izvrstnih vinih bodo obiskovalci lahko okušali tudi dobrote Gostiln Termika, Arkade, Repovž, Tratnik, restavracij Kendov dvorec in Hit, predstavili pa se bodo tudi šefi iz Vile Podvin, s Sinjega vrha, Grada Kromberk, Ošterije Žogica, Domačije Lisjak 1956, Gostilne Podfarovž, Kmečkega turizma Malovščevo, Smrekarjeve domačije, Gostilnice Ruj, Hotela Triglav Restavracija 1906 Bled, Kmetije Tomažič ter s turistične kmetije Saksida.

Festival Okusi Vipavske

Okus Michelinove zvezdice na Festivalu Okusi Vipavske

Posebno doživetje obiskovalce čaka v ponedeljek, 13. maja, ko bodo ob 12. uri v restavraciji dvorca Zemono pripravili posebno kosilo, ki ga bosta oblikovala dva izjemna hrvaška šefa v sodelovanju z našim Tomažem Kavčičem. Prvi šef Rudi Štefan bo prišel iz restavracije Pelegrini iz Šibenika, ki se ponaša z Michelinovo zvezdico, drugi, Teo Fernetić, pa kuha v izvrstni restavraciji San Rocco v kraju Brtonigla v hrvaški Istri. Na izjemno kulinarično doživetje lahko pridete po predhodni rezervaciji.

Tomaž Kavčič je eden tistih, ki močno zaznamujejo kulinarično kreativnost daleč naokoli. In kje najde navdih? »Dejansko je največji navdih, ko gostu privabiš nasmeh, ko vidiš, da je zadovoljen. Tu se rodi želja, da ta nasmeh ohraniš, zato ves čas iščem nove tehnike, nove kombinacije in nove načine predstavitve jedi. V ponos mi je, da je to opazil tudi JRE in mi večkrat podelil nagrado za najbolj inovativnega evropskega kuharja.«  JRE ali Jeunes Restaurateurs d’ Europe je prestižno gastronomsko združenje, ki promovira spoštovanje tradicije in kreativnost ter inovativnost mladih kuharjev pod motom »talent in strast«. Združenje združuje okoli 350 restavracij iz 11 evropskih držav, od leta 2008 pa so njeni člani tudi restavracije iz Avstralije.

Festival Okusi Vipavske

Degustacije, predstavitve, okrogla miza

Oba festivalska dneva bodo obiskovalci na tržnici vipavskih dobrot lahko spoznavali tudi druge okuse, saj bo kar 16 ponudnikov predstavilo domače sire, mesnine, med, pecivo, olja, izdelke iz sadja in še kaj.

V nedeljo ob 15.30 in v ponedeljek ob 18.30 pa se lahko udeležite posebne delavnice z naslovom Spoznajmo Vipavca. Seveda imamo pri tem v mislih zvrstno vino, ki zaznamuje vinsko zgodbo Vipavske doline. Delavnico bo pripravil Valentin Bufolin iz Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije.

Tokratni festival pa bo tudi posebna priložnost za mlade, ki svoj čas namenjajo študiju gastronomije in turizma. Na posebni stojnici se bodo predstavili študenti ASPIRA University College, Mednarodni študij Gastronomije iz Splita na Hrvaškem, ki bodo na krožnikih postregli morje in sonce, ki ga bodo prinesli iz svoje Dalmacije. Slovenski študentje Višje strokovne šole za gostinstvo, velnes in turizem Bled pa bodo pripravili svoj vrhunski in zmagoviti VIPavski coctail.

Okusi Vipavske 2019

Ponedeljkovo festivalsko popoldne bo zaznamovala tudi okrogla miza, ki jo bodo pripravili ob 16. uri. Na temo Etika gostinstva in pomen gastronomije za trajnostni razvoj turizma Vipavske doline in regionalnega razvoja se bo voditelj Drago Bulc, predsednik društva turističnih novinarjev Slovenije, pogovarjal z Janezom Bogatajem, Heleno Cvikl, Miro Semič, Evo Štravs Podlogar. Sodelovala bo tudi direktorica Razvojne agencije ROD Ajdovščina Brigita Habjan Štolfa pa župani občin v Vipavski dolini in, seveda, Tomaž Kavčič ter vrhunska hrvaška šefa, gosta tokratnega festivala Teo Fernetić in Rudi Štefan.

Nešteto razlogov, da obiščete Vipavsko dolino

V Vipavski dolini se dogaja in je vse drugače vse leto. Zdaj pa je čas za okusne Okuse Vipavske.

Poleg vina in kulinarike vas čaka zares prijetno druženje ob glasbi skupine Kontrabant. In ne skrbite. Parkirišče bo tudi tokrat urejeno ob vojašnici v Vipavi, od koder bo na Zemono in nazaj organiziran brezplačen prevoz.

Vse podrobnosti najdete na www.okusi-vipavske.si

Se vidimo, dobrodošli na Vipavskem!

Festival Okusi Vipavske

Lokalne Ajdovščina

#vipavskadolina, #turizem

Kolofon