Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Kristijan Koren začenja svoj drugi Giro

S kronometrom v Bologni se v soboto, 11. maja, pričenja 102. Giro d'Italia. Tritedenski kolesarski spektakel, po moči in odmevnosti takoj za slovitim Tour de France, bo drugič v karieri odpeljal tudi Kristijan Koren. V ekipi Bahrain Meride bo imel predvsem vlogo pomočnika kapetanu Vincenzu Nibaliju, a etapne dirke skrivajo mnogo pasti in ob srečnem razpletu se lahko zgodi marsikaj. Srečno Kristijan.

Po zaslugi Kristijana Korena, trenutno člana profesionalne ekipe Bahrain Merida, ima Ajdovščina že vrsto let svojega predstavnika na najodmevnejših kolesarskih dirkah na svetu. Osem nastopov na Tour de France je dosežek, ki ga bo v prihodnje zelo težko preseči, ne gre pa zanemariti niti štartov na ostalih največjih kolesarskih dirkah. Korena smo pred kratkim lahko spremljali tudi na slovitem Pariz - Roubaix, kjer je bil celo v igri za uvrstitev med deseterico, a mu je žal načrte preprečila predrta zračnica, nekaj kilometrov pred ciljem. Domači ljubitelji kolesarstva ga bomo lahko pozdravili tudi na dirki po Sloveniji od 19. do 23. junija. Cilj odločilne etape, 22. junija, bo prav v Ajdovščini, še prej pa čaka kolesarje težak vzpon na Predmejo, ki ga Koren odlično pozna. Letos kolesarja iz Budanj ne bomo videli na francoski pentlji, zato pa najverjetneje na španski Vuelti.

Kristijan Koren

A najprej Giro d'Italia, ki se začenja jutri, s kronometrom v Veroni. Tam bo eden izmed glavnih favoritov Primož Roglič, ki ne skriva želja, da postane prvi Slovenec, ki se bo na cilj, čez tri tedne v Veroni, pripeljal v rožnati majici najboljšega. Med favorite za končno slavje spada tudi Italijan Vincenzo Nibali, čigar pomočnik bo 32- letni Kristijan Koren. Giro je za Nibalija ključni cilj sezone in ena zadnjih priložnosti, da se še kdaj okiti z nazivom zmagovalca tritedenske kolesarske dirke.

Kristijan Koren je takole, za Primorske novice, komentiral svoje občutke in načrte pred začetkom Gira: “V bistvu mi kar ustreza zgoščen spomladanski koledar in s tekmovalnega vidika bolj sproščen poletni del sezone. Italijani imajo Giro še posebej v čislih, kar velja tudi za Nibalija. Res pa je, da ga čaka močna konkurenca, med katero sodi tudi Primož Roglič. Profil trase je razgiban, napeto utegne biti tudi v etapah, ki se na papirju ne zdijo najtežje. Ne nazadnje dirko naredijo težavno kolesarji. Ker bodo razlike pri vrhu predvidoma majhne, bodo favoriti lovili vsako sekundo in nemara poskusili tudi s kakšnimi nenadejanimi napadi na mestih, kjer sicer tega ne pričakuješ. Pozornost in zbranost bosta zato ključnega pomena. Toliko bolj, če bomo v položaju, v katerem bo treba braniti rožnato majico.”

Ekipa Bahrain Merida je zadnje priprave na dirko opravila v Španiji, na Tenerifih, kjer so razmere za trening tako rekoč idealne. Na višini 2200 metrov, so temperature okrog 12, 13 stopinj, a s precejšnjo mero sonca. Razgibane ceste nudijo imenitne možnosti za trening, Koren je tako skoraj vsak dan na kolesu opravil s 3000 metri višinske razlike. Dovolj torej, da se Giro lahko začne. Srečno!

Ekipa Bahrain Merida za letošnji Giro d'Italia

Lokalne Ajdovščina

#šport, #kolesarstvo

Kolofon