Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

UTVV 2019: Ivan Hrastovec junak kraljevske razdalje, Andi Mamić odličen tretji

Končana je najnapornejša športna preizkušnja v Vipavski dolini, kjer so zamagovalci pravzaprav vsi, ki prečkajo ciljno črto. Pa vendar. Kraljevskih 100 milj je najhitreje odtekel Ivan Hrastovec, za zmago je potreboval dobrih 21 ur. Odličen tretji pa je bil domačin Andi Mamić. 100-kilometrsko razdaljo je najhitreje zmogel Italijan Manfredi, na 50-kilometrov sta slavila Marko in Petra Tratnik, Lucija Krkoč je med dekleti slavila na 30-kilometrov. Čestitke vsem.

Glavnina petega Ultra traila Vipavska dolina je zaključena. V zgodovino se bo zapisal kot prvi, ko je bilo moč preteči tudi 100 milj, oziroma dobrih 160 kilometrov, kar je nekaj, kar je navadnim smrtnikom nepredstavljivo. Ultra trail je športni dogodek, kjer je rezultat največkrat drugotnega pomena, pomemben je prihod v cilj in zmaga samega nad seboj. Po svoje pa je zmaga že odločitev za nastop in prijava na tekmo, takšnih "zmagovalcev" je bilo letos okrog 700 in velika večina njih je tudi prišla do cilja. Na najdaljšo razdaljo se jih je odpravilo 57. Če je tistih 100 in 160 kilometrov že precej resna zadeva, pa sta razdalji 30 in 50 kilometrov za mnoge ravnopravšnji izziv, da si dokažejo, da zmorejo. Zato ne čudi številčna udeležba na krajših razdaljah, saj je "30 kilometrov" nekaj, kar pravzaprav zmore vsakdo, le pravo voljo je potrebno imeti.

Če se vendarle posvetimo tekmovalnemu delu dogodka, je v prvi vrsti potrebno čestitati Ivanu Hrastovcu, zmagovalcu teka na 100 milj. 21 ur, 4 minute in 21 sekund je čas, ki bo vsaj za leto dni mejnik in cilj tistih, ki se bodo s progo spopadli v prihodnjih letih. Slovenski specialist za ultra teke je vodstvo prevzel v bližini Vitovelj, ko je do tedaj vodilni Marjan Zupančič, odstopil zaradi želodčnih krčev. Hrastovec je nato vodil vse do cilja in se zasluženo razveselil zmage. Manjšo krizo je imel le pod vrhom Nanosa, a so mu na okrepčevalnici pomagali z masažo in ga dovolj okrepili, da je na spustu v Vipavo ponovno povečal prednost in prvi prečkal ciljno črto. V boj za stopničke sta se vključila še Poljak Gonczarenko in domačin Andi Mamić. Gonczarenko je sicer bil ves čas v rahli prednosti pred Mamićem, a ga je ta ob vznožju Nanosa vendarle ujel. Poljaku je uspelo napad odbiti in v cilj priteči 45 minut za zmagovalcem ter 37 minut pred Mamičem (22.26:30). Vseeno je to za Andija Mamića vrhunski rezultat in krona neštetih ur truda ter priprav na dogodek. Številčna spodbuda prijateljev in znancev ob progi pa le še pika na i, k izjemni predstavi na domačih tleh. Med ženskami je v cilj najhitreje pritekla Italijanka Francesca Canepa (26:21:46), obenem pa osvojila osmo mesto v skupnem seštevku.

REZULTATI 100 MILJ

Ivan Hrastovec

Kar malce zapostavljena je bila letos razdalja na 100 kilometrov, pa vendar nič lažja kot kdaj prej in hkrati nič manj zanimiva. Izjemen čas, 12:25:38, je zmogel Italijan Luca Manfredi Negri, ki je drugouvrščenega Aljošo Smolnikarja premagal za velikih 55 minut, tretjega Tilena Potočnika pa za natanko 60 minut.  Madžarka Timea Losonc (16:40:28) je slavila med predstavnicami nežnejšega spola.

REZULTATI 100 KILOMETROV

Luca Manfredi Negri

Tek na 30 kilometrov je v kategoriji deklet najhitreje zmogla Lucija Krkoč (2:54:37), med tekači pa Jošt Lapajne (2:29:58). Na 50-kilometrski progi sta zlato pobrala brat in sestra - Petra Tratnik (5:00:22) in Marko Tratnik (4:37:57). Ana Čufer je bila med dekleti druga.

REZULTATI 50 KILOMETROV

REZULTATI 30 KILOMETROV

Petra Tratnik

Tekači na sto kilometrov bodo v cilj prihajali še ponoči, nekateri tekači na 160 kilometrov pa bodo na glavni trg v Vipavi prihajali še vse tja do 12. ure. Zato vabljeni na Glavni trg v Vipavi, kjer je odprt tudi sejem gorskotekaške opreme in prireditev ter lokalnih dobrot. Ob 13. uri se prične svečana razglasitev rezultatov vseh štirih tekov, podeljevanje nagrad in odličij. Posebna nagrada čaka najboljšega udeleženca Waknu izziva.

 

* Naslovna fotografija: Nejc Bole

 

Lokalne Ajdovščina
Kolofon