Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Kristijan Koren zaradi dopinške afere končal z nastopi na letošnjem Giru

Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je sporočila, da je od avstrijskih oblasti dobila obvestilo o domnevnem jemanju prepovedanih poživil, zato je suspendirala Slovenca Kristijana Korena in Boruta Božiča, Italijana Alessandra Petacchija in Hrvata Kristijana Đuraseka. Bili naj bi povezani z afero Seefeld. Kristijan Koren, ki nastopa na letošnjem Giru, je zaradi suma vpletenosti v dopinški primer končal nastope na italijanski dirki.

Na objavo Ucija se je odzvala Bahrain-Merida, ki je v sporočilu za javnost zapisala, da ji je krovna kolesarska zveza danes obvestila o domnevnih kršitvah Korena in Božiča. »Ekipa striktno zagovarja nično toleranco in je zato začasno oba suspendirala. Radi bi poudarili, da sta oba primera iz leta 2012 in/ali 2013. V ekipi vedno izvajamo natančne zdravstvene preglede (tudi v bioloških potnih listih) za vsakega novega kolesarja. Ekipa ne bo komentirala primera do zaključka preiskave,« so zapisali pri Bahrain-Meridi.

Kristijan Koren je bil v omenjenem obdobju član Liquigasa oziroma Cannondala, Božič Astane, Petacchi je v omenjenih letih kolesaril za italijansko ekipo Lampre, Đurasek pa leta 2012 za novomeško Adrio Mobil, leta 2013 pa za Lampre.

Gre za dopinško afero, ki so jo odkrili na nordijskem svetovnem prvenstvu v avstrijskem Seefeldu, a je nato imela širše posledice. Od razkrivanja imen, vpletenih v doping, so se zdaj na seznamu osumljenih znašla tudi slovenska kolesarja, Borut Božič in Kristijan Koren. Ta je član moštva Bahrain-Meride na letošnjem Giru in je po četrti etapi zasedal 47. mesto na lestvici skupnega seštevka dirke, za vodilnim kolesarjem Primožem Rogličem je zaostajal skoraj štiri minute. Zaradi suspenza je končal nastop na dirki. Božič je trenutno pomočnik športnega direktorja pri moštvu Bahrain-Meridi, po lanski sezoni se je upokojil.

Koren, Božič in Petacchi naj bi uporabljali prepovedane metod v obdobju 2012–13, Đurasek pa leta 2017. "Postopek vodi UCI, ki je tudi sporočil novico, zato o tem primeru ne moremo dajati izjav," pa je o zadevi povedal direktor Slovenske protidopinške agencije (Sloado) Jani Dvoršak. Đurasek je te dni dirkal v Kaliforniji in je član ekipe UAE Emirates. Petacchi se je upokojil leta 2015.

V središču afere v Seefeldu je nemški zdravnik Mark Schmidt, ki naj bi predvsem s krvnim dopingom oskrboval športnike iz različnih panog. Na SP se je v preiskavo vpletlo državno nemško tožilstvo, že takrat so omenjali primere dopinga iz osmih evropskih držav. "Krvni doping so izvajali v Nemčiji, Avstriji, Italiji, na Švedskem, Hrvaškem, v Finski, Estoniji, Sloveniji, Južni Koreji in ameriški zvezni državi Havaji," je takrat poročala agencia dpa.

 

* Vir: STA

* Fotografija: Kristijan Koren (Facebook)

Lokalne Ajdovščina

#šport, #kolesarstvo

Kolofon