Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ultra Trail Vipavska dolina potrdil sloves ene najtežjih tekaških prireditev v Evropi

Zaključena je tudi peta izvedba Ultra Traila Vipavska dolina. Z njo se je spopadlo kar 1000 tekačev, ki so v naše kraje prišli iz 30. držav sveta. Mnogi izmed njih so se spopadli tudi z letošnjo novostjo, tekom na 100 milj, navijači pa so zelo pozitivno sprejeli še eno novost - gps sledilce. Kako so z dogajanjem zadovoljni organizatorji, pa si preberite v spodnjem poročilu.

Peta izvedba Ultra Trail Vipavska dolina je upešno zaključena. Trideset, petdeset in 100-kilometerski razdalji smo letos dodali še 160 km oz 100 miljsko dolžino, ki je potekala po najvišjih vrhovih od Ajdovščine do Nove Gorice. Nato so tekači prečkali dolino, ter se vzpeli na kraški del s Cerjem, Trsteljem, Gradom Rihemberk, ter  po drugi strani doline preko Grada Rihemberg ter vipavskih vinorodnih gričev nazaj ter preko Nanosa zaključili v Vipavi. Tako je tekaška pot obkrožila celotno Vipavsko dolino ter v sodelovanju povezala vseh 6 občin Vipavo, Ajdovščino, Novo Gorico, Šempeter pri Gorici, Miren Kostanjevica in Renče Vogrsko. Novosti letošnjega leta so navdušile, med njimi prvič izvedena 100 miljska razdalja ter startno/ciljni prostor v središču Vipave s tekaškim sejmom, ki je pritegnil številne domačine in spremljevalce in pričaral neverjetno vzdušje. Še ena novost je navdušila spremljevalce, navijače in organizatorje - sledilci GPS, preko katerih so lahko določili natančno lokacijo tekačev ter spremljali celotno dogajanje med tekmo.

Ultra Trail Vipavska dolina

Kar 1000 tekačev iz 30 držav, tudi Singapurja, Južne Afrike, Avstralije, ZDA in Brazilje, so bili nad tekmo navdušeni, predvsem pa nad naravo, neverjetnimi razgled in kulturno dediščino Vipavske doline. Vrhunec dogajanja je bil vsekakor prihod zmagovalcev preko ciljne črte in njihov zmagoslavni dvig rdečega traku visoko nad glavo. Prireditev ima že visoko mednarodno uveljavljenost, saj so k nam prišli tudi elitni tekači svetovnega nivoja ter dosegli najvišja mesta. Italijanka Francesca Canepa, aktualna zmagovalka najtežje ultra trail prireditve De Mont Blanc (UTMB), je zmagala na kraljevski razdalji 100 milj. Poljak Jarek Gonczarenko je bil drugi na 100 milj; Italijan Luca Manfredi Negri je zmagal na 100 km; avstralec Missud Bastien pa si je pritekel bron na 50 km. Ponosni smo tudi na slovenske zmagovalce: Ivan Hrastovec (100 milj), Marko  Tratnik ter Petra Tratnik (50 km) ter Jošt Lapanje in Lucija Krkoč (30 km). Čestitke pa prav vsakemu tekaču, ki se je boril s tehnično zelo zahtevno progo, dežjem, burjo in nizkimi temperaturami, predvsem na Nanosu.

Ultra Trail Vipavska dolina

Prav vsi tekači bodo v svet ponesli nepozabno izkušnjo tekaškega spektakla, v katerem je sodelovalo 13 društev ter skupno 350 prostovoljcev iz doline in tudi drugih delov Slovenije. Zahvala gre prav vsakemu posebej! Tisti, ki spremljamo podobne prireditve po svetu, lahko potrdimo, da je to posebnost/unikatnost, saj so okrepčevalnice in prostovoljci na svoj način predstavili Vipavsko dolino. Njihova srčnost, navijanje, veselje, je UTVV kot eno najtežjih tekaških prireditev v Evropi, poneslo prav na sam vrh ekstremnih ultraških prireditev.

Ultra Trail Vipavska dolina

 

Več o dogajanju in neverjetnih odzivih tekačv ter več fotografij (v naslednjih dneh) pa na:

https://www.ultratrail.si/

https://www.facebook.com/utvvslovenia

Lokalne Ajdovščina

#tek, #šport, #vipavskadolina

Kolofon