Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Top diete za boljše zdravje in lepšo postavo

Diete so najbolj aktualne spomladi, ko planiramo dopuste, izbiramo destinacije, kupujemo kopalke ter sanjamo o idealnih postavah in ploskih trebuhih. Diete največkrat povezujemo s hujšanjem, vse bolj pa tudi z zdravim načinom življenja. Letos so najbolj prepoznane »top diete«: sredozemska, DASH, fleksibilna- vegetarijanska ter MIND dieta. Vse omenjene diete krepijo zdravje, pa tudi kakšen kilogram se bo mimogrede izgubil, če boste dosledno upoštevali njihove napotke.

1. Sredozemska dieta

Sredozemska dieta posnema tradicionalno prehrano v Sredozemlju, s poudarkom na živilih, kot so oljčno olje, ribe in zelenjava. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) jo je prepoznala kot  zdrav  način prehranjevanja in opozarja, da sredozemska prehrana pomaga preprečevati kronične bolezni in podaljšuje življenjsko dobo. Sredozemska prehrana temelji na uživanju sadja, zelenjave, polnozrnatih žitaric, stročnic, oreškov, oljčnega olja ter mešanic sredozemskih zelišč in začimb; Priporoča se uživanje rib in morskih sadežev  nekajkrat na teden. V zmernih količinah lahko jemo tudi  perutnino, jajca, sir in jogurt; manj pa rdeče meso.

Sredozemski dieti je podobna Nordijska dieta, ki je novejša; ustvarjena s strani nutricionistov l. 2004 in namesto oljčnega olja priporoča repično olje.

Pri nas kar dobro poznamo sredozemsko prehrano in jo zelo radi kombiniramo  z ostalimi ne- sredozemskimi dobrotami mesnega izvora, predvsem tistimi iz Prekmurja in ostalih kulinaričnih področji, kar pa nevtralizira skoraj vse dobre lastnosti diete.

2. DASH dieta (Dietary Approaches to Stop Hypertension)

Je namenjena  nižanju krvnega tlaka in zato znižuje vnos natrija oz. soli, obenem priporoča uživanje živil, ki vsebujejo minerale, kot so kalij, kalcij in magnezij, ki vplivajo na nižanje krvnega tlaka.

(Zavedati se moramo, da povprečen odrasel Slovenec  zaužije vsakodnevno 135% preveč soli, cca 11,8g/dan – priporočena količina pa je od 1,4g do  max. 5g soli/dan, primer: ena pica vsebuje povprečno 12 g soli!)

DASH dieta temelji na uživanju sadja, zelenjave, mlečnih izdelkov z nižjo vsebnostjo maščob, polnozrnatih živilih ter na manjših količinah kakovostnih beljakovinskih živil, kot so ribe, piščanec, puran in manj mastno meso. Omejuje uživanje rdečega mesa, sladkorjev in maščob.

Uživanje manj slane prehrane ni enostaven proces, razen če nam zdravje narekuje drugače. Je pa smiselno, da uvajamo manj slane jedi postopoma, kar se nam bo dolgoročno zagotovo povrnilo pri zdravju.

3. Flexitarian Dieta

Prehrana za "fleksibilne vegetarijance" bistveno zmanjšuje vnos mesa, ne da bi ga pri tem popolnoma izločila. Priporoča uživanje rastlinske prehrane in je dobra za hujšanje ter zmanjšuje tveganje za kronične bolezni, kot so srčno-žilna obolenja, sladkorna bolezen tipa 2 in rak.  

Temelji na uživanju sadja, zelenjave, stročnic in polnozrnatih živil. Fokusirana je na uživanju rastlinskih namesto živalskih beljakovin, dopušča občasno uživanje mesa in mesnih izdelkov ter priporoča izogibanje procesirani hrani in sladkorju.

»Fleksibilna prehrana« je bila prepoznana po nekaterih lestvicah kot ena izmed najbolj učinkovitih diet pri sladkorni bolezni in pri hujšanju oz. kot ena izmed najbolj zdravih diet.

»Flexitarian«  prehrana je tudi prijazna do okolja, saj znižuje količino toplogrednih plinov in posledično zmanjšuje segrevanje ozračja in prav gotovo bo v prihodnosti najboljši in najbolj priporočen  način prehrane. 

4. MIND Dieta (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay)

Prehrana MIND  združuje smernice DASH in sredozemske prehrane s ciljem izboljšati zdravje možganov;  Mind dieta temelji na dnevnem zaužitju  treh porcij polnozrnatih živil, eni porciji listnate zelenjave, dodatni porciji ostale zelenjave in kozarcu rdečega vina. Ostala priporočila so skladna z DASH in sredozemsko dieto; priporoča se uživanje stročnic, rib, oljčnega olja, oreščkov in jagodičevja. Izogibati se je potrebno rdečemu mesu, procesirani hrani, ocvrti hrani, živalskim maščobam, siru ter sladkarijam.

Dieta za možgane je zagotovo vse bolj aktualna  glede na porast degenerativnih obolenj in povečevanja populacije starejših ljudi.

Vse omenjene diete temeljijo na rastlinski prehrani, bogati z vlakninami in beljakovinami rastlinskega izvora, z malo rdečega mesa, z malo industrijsko predelanimi živili. In seveda: izogibati se je potrebno sladkorju. Lahko pa si privoščimo kozarček vina, še najbolje rdečega.

Mind dieta

 

* Vir: Katja Jež - Specialistka na temo Zdrave prehrane

* Fotografija: Adobe Stock photo

 

Katja Jež

#kolumna, #zdravje

Kolofon