Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Andrej Zaman se znova odpravlja na Trans Am

Čez natanko teden dni se bo začela nova čista uživancija, v režiji Andreja Zamana, znanega domačega ultramaratonca, tako v teku, kot tudi na kolesu. Zaman se bo drugič udeležil kolesarske dirke Trans Am, od Astorie v Oregonu do Yorktowna v Virginii. Srečno.

Andrej Zaman je znani slovenski ultramaratonski kolesar, ki je v zadnjih nekaj letih več kot petindvajsetkrat prevozil 1000 in več km preizkušnje. Je večkratni slovenski rekorder in sorekorder v vzdržljivostnem kolesarjenju ter glasnik zdravega načina življenja in premagovanja lastnih meja. Njegovo glavno vodilo sta trdna volja in osredotočenost na cilj.

Po letu 2016 se čez nekaj dni ponovno odpravlja v ZDA na trenutno tretjo najdaljšo bikepacking dirko na svetu, na Trans Am, ki je dolga 6740 km in 57000 višinskimi metri od Astorie v Oregonu do Yorktowna v Virginii. Štart bo 2. junija 2019 ob 14. uri po srednjeevropskem času (oz. ob 5. po lokalnem). Daljši sta le Dirka okoli sveta in od Nordkapa do Tarife v Španiji (ki jo je prevozil lani). Andrej Zaman bo med letošnjimi preko 90 nastopajočimi, na štartni listi pa je od Slovencev še Boris Pupič iz Črnomlja. Ta preizkušnja pomeni avanturo, na kateri moraš celo pot voziti sam, spremljevalna ekipa je prepovedana, sam moraš skrbeti za navigacijo, hrano, pijačo, počitek, spanje, boj z nasprotnim vetrom in visokimi temperaturami, ... Ko gre na taki preizkušnji kaj narobe, moraš sam poiskati rešitev. Nikogar ni, ki bi ti pomagal.

Gre za vožnjo preko neskončnih odsekov brez civilizacije, skozi naravne parke, po območjih medvedov, kač in vsega ostalega divjega in strupenega, kar leze in gre po severno ameriških tleh. Posebej ''zanimiv'' je tudi 160 km dolg vzpon na območju brez civilizacije. To je dirka s samim sabo, preizkus fizičnih in psihičnih obremenitev v popolnoma drugem in neznanem delu sveta, daleč od domačih krajev, po vročini, vetru in v velikem delu daleč od civilizacije.

Andrej je imel leta 2016 veliko zdravstvenih in tehničnih težav, kljub temu pa je cilj dosegel v dobrih 24 dneh in zasedel 13. mesto. Letos si želi manj težav, z ostalim pa se ne ukvarja, saj ne želi biti ujetnik ure in uvrstitve. Želi le uživati in vedno znova potrjevati njegov moto ''čista uživancija''.

Srečno.

 

* Naslovna fotografija: Lucy Rusjan (Facebook)

Lokalne Ajdovščina

#šport, #kolesarstvo

Kolofon