Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V ajdovski Pilonovi galeriji odprli razstavo fotografij Wilhelma Heiligerja

V Pilonovi galeriji v Ajdovščini so v petek odprli razstavo fotografij Wilhelma Heiligerja z naslovom Meditacija in fotografija. Vseslovenski projekt predstavitve umetnika, mednarodno uveljavljenega fotografa in grafika Wilhelma Heiligerja, je nastal kot plod sodelovanja šestih slovenskih galerij. Na ogled do 16. junija 2019. Vabljeni.

Razstava, ki je trenutno na ogled v Pilonovi galeriji je vseslovenski projekt predstavitve umetnika, mednarodno uveljavljenega fotografa in grafika Wilhelma Heiligerja in poteka v sodelovanju šestih galerij (Pilonove galerije, Mestne galerije Nova Gorica, lendavske Sinagoge, Galerije v Prešernovi hiši v Kranju, Kosovelovega doma v Sežani in Šivčeve hiše v Radovljici), kjer se bo vse od sredine maja do decembra 2019 zvrstilo šest samostojnih razstav avtorja. V Pilonovi galeriji so na ogled umetnikova najnovejša fotografska dela, ki so nastajala na Goriškem ter na Krasu.

Wilhelm Heiliger se je rodil leta 1944 v Ljutomeru. Študiral je slavistiko, filozofijo in grafiko v Ljubljani in Gradcu (Avstrija), kjer je doktoriral iz literarnih ved. Nato se je leta 1973 preselil v Washington in kasneje v Kalifornijo. Na Standfordski univerzi je deloval kot pisec in raziskovalec. Izdal je številne knjige o politiki, literaturi, filozofiji in psihologiji, med drugimi Nostalgija pri Ivanu Cankarju, knjigo o poeziji Edvarda Kocbeka, prevod Integralov Srečka Kosovela v nemščino in ameriško angleščino. V slovenščino je prevedel knjigo Friedricha Nietzscheja, Rojstvo tragedije iz duha glasbe, ki jo je 1970 založila Slovenska Matica, Ljubljana.

Wilhelm Hilinger

Sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja se je posvetil fotografiji. Od začetka osemdesetih let fotografira predvsem arhitekturne elemente v Mehiki, Kaliforniji in Sredozemlju. Njegovo umetniško smer imenujemo konkretna fotografija. Svoja dela je razstavljal po vsem svetu in sicer na Kitajskem, v Indiji, Združenih državah Amerike, Mehiki ter po Evropi, večkrat tudi v Sloveniji. Njegova dela najdemo v pomembnih zasebnih in javnih zbirkah. Trenutno ustvarja v Sloveniji in Italiji.

Wilhelm Heilinger

V današnjem času razmaha najrazličnejših sodobnih umetniških praks Wilhelma Heiligerja sicer lahko umestimo med »tradicionalne« ustvarjalce, vendar je zaradi avtentične umetniške izpovedi njegov prispevek v likovno zakladnico še kako aktualen in dragocen, saj nam ponuja razmislek o bistvu umetnosti, ki ostaja nespremenjeno ne glede na hitro spreminjajoče se umetnostne pojave in smeri.

Razstavo spremlja slovensko-angleški katalog na 144 straneh z barvnimi reprodukcijami Heiligerjevih del in besedilom Pavle Jarc, kustosinje razstave.

Razstava bo v Pilonovi galeriji Ajdovščina na ogled do nedelje, 16. junija 2019.

 

* Vir: Pilonova galerija Ajdovščina

* Fotografije: Primož Brecelj

 

Lokalne Ajdovščina

#kultura, #razstava, #fotografija, #umetnost

Kolofon