Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Lastnik hiše s kolesom lovil roparja, a mu je le ta pobegnil

Za ajdovskimi policisti in reševalci so precej pestri dnevi. V petek so obravnavali hujšo prometno nesrečo na hitri cesti, iz prometa so izločili dva vinjena voznika, ponovno pa so bili na delu tudi vlomilci. V enem primeru so stanovalci hiše storilca zalotili, a jim je ta zbežal neznano kam. Na Gradiški turi se je plezalki na glavo okrušila skala in jo poškodovala.

24. maja ob 11.36 uri, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili o prometni nesreči III.kategorije na odseku hitre ceste H4 med Ajdovščino in Vipavo, v kateri sta bili dve osebi telesno poškodovani. V omenjeni prometni nesreči je bilo udeleženo službeno vozilo Dars-a (kombi), in sicer se je v njegovo vozilo zaletel 34-letni voznik  kombija (obe vozili sta vozili iz Ajdovščine proti Vipavi). V prometni nesreči je bil huje telesno poškodovan 45-letni delavec omenjene gospodarske družbe in so ga kasneje z vojaškim  helikopterjem odpeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. Drugi udeleženi voznik (34-letni voznik kombija) je bil v prometni nesreči predvidoma lažje telesno poškodovan in je bil s strani reševalcev NMP ZD Nova  Gorica odpeljan na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Na kraju so poleg prometnih policistov in reševalcev posredovali tudi gasilci GRC  Ajdovščina, ki so s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo iz vozila in nudili drugo ustrezno pomoč  policistom in reševalcem NMP ZD Ajdovščina in NMP ZD Nova Gorica.

24. maja dopoldne, so policisti obravnavali prometno nezgodo med izvirom Hublja proti Lokavcu,, kjer se je poškodoval kolesar. Po prvih zbranih podatkih je pred njim vozil voznik osebnega avtomobila, ki je vozil po cesti navzdol po spolzkem vozišču (zaradi del na cesti)  in nato z vozilom trčil v varnostno ograjo ter se zatem z vozilom umaknil.  Za njim pa je pripeljal 31–letni  kolesar,  državljan Velike Britanije  (peljal  v  isti  smeri proti Lokavcu oz. odcepu za Predmejo). Britanskemu kolesarju  je v ovinku zaradi spolzkega vozišča zdrsnilo in je posledično padel na desni bok ter se lažje poškodoval (odrgnine).

24. maja dopoldne, so policisti na območju naselja Budanje obravnavali vlom v poslovne prostore objekta. Po prvih podatkih je neznanec razbil okno in nato iz poslovnega odtujil različno orodje (nahrbtno škropilnico in nahrbtno kosilnico) v skupni vrednosti približno 1.500 evrov. Okoliščine   navedenega kaznivega dejanja policisti še preiskujejo in bodo po njenem zaključku podali kazensko  ovadbo na novogoriško Državno tožilstvo.

25. maja ob 14.43 uri, so policiste OKC PU Nova Gorica obvestili o nesreči planinke v Gradiški turi (približno 2.5 km višje od izhodišča Gradiške  ture - v plezalni steni). Po zbranih podatkih je skupina 25 prijateljev v navezi plezala po omenjeni plezalni steni; vsi so bili opremljeni z vso plezalno in zaščitno opremo. Med plezanjem se je s pobočja odkrušila skala  (najverjetneje  zaradi  erozije)  in 24-letni planinki (iz območja Ljubljane) padla na glavo (oz. zadnji del čelade) in jo poškodovala. Po nesreči je bila 24-letna planinka pri zavesti. Kasneje so posredovali gorski reševalci GRS Tolmin-izpostava  Ajdovščina in GRS Ljubljana, ki so poškodovanko oskrbeli vse do prihoda vojaškega helikopterja z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči z Brnika in jo odpeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center. Policisti PP Ajdovščina so tujo krivdo izključili in bodo o dogodku s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

25. maja ob 10.45 uri, so policisti na Ajdovskem (v križišču za naselje Manče) zaustavili 52–letnega voznika mopeda (znamke  Tomos Automatic)  in ugotovili, da je omenjeni voznik vozil moped brez veljavnega vozniškega dovoljenja (slednji ima izrečen ukrep prenehanja veljavnosti vozniškega  dovoljenja). Policisti PP Ajdovščina so mu omenjeno vozilo zasegli, zoper kršitelja bo podan obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče.

V soboto, 25. maja v poznih večernih urah, so policisti v Ajdovščini pri nadzoru  cestnega  prometa ustavili dva voznika osebnih avtomobilov in jima odredili preizkus alkoholiziranosti. Rezultat preizkusa je pokazal, da je prvi  (31-letni) omenjeni voznik imel v organizmu 0.87 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Drugi, 48-letni voznik pa 0.60 miligrama alkohola v litru  izdihanega  zraka. Obema  kršiteljema je bila prepovedana nadaljnja vožnja in začasno odvzeto vozniško dovoljenje, zoper oba bo  podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

26. maja ob 15.45  uri, so policisti v Ajdovščini ustavili 84–letnega voznika osebnega avtomobila in v nadaljevanju postopka ugotovili, da voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja. Policisti PP Ajdovščina so mu vozilo zasegli, zoper kršitelja bo podan obdolžilni predlog na okrajno sodišče.

26. maja nekaj po 8. uri, so policisti v Ajdovščini obravnavali vlom v stanovanjsko hišo. Stanovalci so zaslišali hrup in ugotovili, da je nekdo vlomil skozi okno v kotlarni objekta. Nepridiprav je kmalu zatem zbežal s kraja, za njim pa se je odpravil tudi lastnik hiše (s kolesom), vendar mu je storilec  ušel. Nedolgo zatem je bila najdena tudi odvržena ukradena  denarnica  z  vsebino in vrnjena oškodovancu: iz nje storilec po prvih podatkih ni ničesar ukradel. Policisti PP Ajdovščina nadaljujejo z zbiranjem  obvestil  kaznivega dejanja in bodo na podlagi vseh ugotovljenih dejstev podali ustrezen ukrep.

Prav tako sopolicisti PP Ajdovščina 26. maja dopoldne, obravnavali vlom v parkirano osebno vozilo (pri  enem od stanovanjskih blokov) v Ajdovščini. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec pred kratkim skušal vlomiti v avtomobil, pri tem pa je poškodoval oz. odstranil ključavnico na voznikovih vratih. Neznanec je kasneje od nezakonitega dejanja odstopil in z ukradenim predmetom (avtomobilsko ključavnico) kraj zapustil in odšel neznano kam. S  tem dejanjem je bila oškodovancu povzročena materialna škoda v višini približno 400 evrov.

Policisti so 26.  maja, obravnavali tudi vlom parkiranega kombija  (last ene od gospodarskih družb) v Ajdovščini. Na kraju je bilo z zbiranjem obvestili in ogledom med drugim ugotovljeno, da je neznani storilec med vikendom vlomil oz. razbil steklo na sopotnikovih vratih in iz vozila odtuji denarnico z vsebino (v njej je oškodovanec imel poleg osebnih dokumentov tudi bančno kartico). Prav tako je storilec odklenil tudi dve parkirani tovorni vozili v neposredni bližini in preiskal kabino omenjenih vozil,  vendar ničesar odtujil.

 

Lokalne Ajdovščina

#kronika

Kolofon