Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vinarstvu Ferjančič letošnji naslov prvaka vina zelen

Četrti festival vina zelen je tudi letos v grajsko obzidje Vipavskega Križa privabil številno množico obiskovalcev. Čutiti je kako dogodek iz leta v leto raste in pridobiva na prepoznavnosti vse širše javnosti. Največja pozornost je bila namenjena razglasitvi prvaka vina zelen, nagrada je šla tokrat v roke vinarstvu Ferjančič s Planine nad Ajdovščino.

Prvi pravi poletni vikend je v Vipavski dolini zaznamoval četrti Festival vina zelen, v organizaciji Zavoda Vipavski Križ. Da festival iz leta v leto raste dokazuje številno občinstvo, ne le domače, tudi iz ostalih delov Slovenije. To pa je seveda voda na mlin avtohtoni vipavski sorti, zelen, ki tako pridobiva vse več oboževalcev. Na tokratnem festivalu sej predstavilo 44 vinarjev, obiskovalci pa so imeli možnost okušati približno 100 vzorcev zelena.

Aromatična vinska trta zelen je sicer pravi posebnež med vini in se kar precej razlikuje od ene vinske kleti do druge. Po besedah Mirana Vodopivca, predstavnika Evropskega reda vitezov vina konzulata za Slovenijo, legature za Primorsko je letnik 2018 še prav posebej dober in tako je imela komisija precej dela pri izboru najboljšega. V ocenjevanje letnika je tokrat prišlo 32 vzorcev vina zelen, sedemčlanska komisija pa je največ točk podelila zelenu Petra Ferjančiča s Planine nad Ajdovščino. Na drugem mestu je pristal zelen iz kleti Vipava 1894, tretje mesto pa je pripadlo zelenu Davorina in Mitje Colja z domačije Vina Colja iz Stesk. “Res ne bi bil rad v koži ocenjevalcev, saj so si zeleni lahko različni kot noč in dan. A vesel in ponosen sem, da je zmagal očetov. Zelen je velik posebnež, ima posebno aromatiko in zato ni vsakomur všeč. A poznavalci ga cenijo in v njem uživajo,” je za Primorske novice, v imenu očeta, pojasnil Domen Ferjančič.

Festival vina zelen so tudi letos popestrile  viteške igre, ki jih je uprizorila Skupina viteza Gašperja Lambergarja z Bleda, Turistično društvo Šempas je predstavilo kuhanje polente s pršutom po starem, v družbi lokalnega turističnega vodnika je potekal voden ogled Vipavskega Križa, na številnih stojnicah pa so si mnogi lahko nakupili kup dobrot, ki jih ponuja Vipavska dolina.

ewe5wgdgsititititiizizouzoizuirterewututuutszfuzztrz5rgfgszrszrzre6zs544zzrzrzrzrz

 

* Fotografije: Samo Trebižan

Lokalne Ajdovščina

#turizem, #vipavska dolina, #fotogalerija, #vipavskikriž

Kolofon