Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Na Otlici proslava v čast 150 letnici šolstva na Gori

Osnovna šola Otlica je pretekli petek v pestrem kulturnem programu, ki so ga pripravili učenci pod mentorstvom učiteljev, obeležila 150-letno tradicijo šolstva na Gori. Šola spada med najmanjšo samostojno osnovno šolo v občini Ajdovščina. Kljub temu se lahko ponaša z bogato zgodovino, saj začetki šolanja na Gori segajo že v leto 1869.

V preteklosti so na Gori delovale tri šole, na Kovku, Predmeji in na Otlici. Zaradi vedno manjših generacij otrok, pa se je do danes ohranila samo devetletka na Otlici. V letošnjem šolskem letu obiskuje šolo 61 učencev, ki so vključeni v 5 oddelkov ter skupina 11-ih predšolskih otrok, vključenih v t. i. cicibanovo šolo.

Da je za kraj obstoj šole izjemnega pomena, je poudaril tudi ravnatelj, Aleksander Popit, ki je izpostavil pomen šole kot kulturnega središča za kraj in veznega elementa, ki daje kraju dodano vrednost. V svojem govoru se je zahvalil Občini Ajdovščina za posluh in podporo pri delovanju in investicijah, ki bogatijo ponudbo šole in posledično kraja samega.

Zbrane je nagovoril tudi župan občine Ajdovščina, Tadej Beočanin, ki je izpostavil pomen ohranjana tradicije in vrednot, za katere nosi zasluga tudi obstoj šole in možnost šolanja v domačem kraju. Župan je domačinom zaželel uspešno ohranjanje tradicije tudi v prihodnje in ob koncu ravnatelju podelil tudi Jubilejno priznanje župana Občine Ajdovščina.

Ob tej priložnosti so na šoli izdali tudi zbornik »Naših 150 let« in na ogled postavili pregledno razstavo.

dtr5s6s546houorwerrwerwrwrztrzrzer4wrwrwrewrr

 

* Fotografie: Sonja Krapež

Lokalne Ajdovščina

#novice, #izobraževanje, #otlica, #gora

Kolofon