Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Konec ameriške uživancije za Andreja Zamana

Drugega junija se je v Severni Ameriki začela nova čista uživancija, v režiji Andreja Zamana, znanega domačega ultramaratonca, tako v teku, kot tudi na kolesu. Zaman se je drugič podal na kolesarsko dirko Trans Am, žal pa so mu tokrat ponagajale zdravstvene težave, kar je botrovalu k odstopu po 1490 prevoženih kilometrih.

Andrej Zaman se je drugič podal v ZDA na trenutno tretjo najdaljšo bikepacking dirko na svetu, na Trans Am, ki je dolga 6740 km, vsebuje pa 57000 višinskih metrov od Astorie v Oregonu do Yorktowna v Virginii.  Ta preizkušnja pomeni avanturo, na kateri moraš celo pot voziti sam, spremljevalna ekipa je prepovedana, sam moraš skrbeti za navigacijo, hrano, pijačo, počitek, spanje, boj z nasprotnim vetrom in visokimi temperaturami.  Ko gre na taki preizkušnji kaj narobe, moraš sam poiskati rešitev. Nikogar ni, ki bi ti pomagal. In žal je letos resnično šlo narobe, saj je bil Andrej Zaman prisiljen odnehati po 1490 kilometrih. Zdravje je pač na prvem mestu.

Andrej Zaman

"Pravljica, ki naj bi se začela v ZDA, se je, žal, zaradi zdravstvenih težav, prehitro končala in tokrat nima srečnega konca. Užival sem v vožnji, bil odlično razpoložen, se dobesedno bremzal, ... Čutil sem hitrost. Bila je čista uživancija ... Potem pa ..." je na svojem Facebook profilu zapisal Andrej Zaman in nadaljeval: "Prvih 1050 km sem brez teranja in nažiganja prevozil v dveh dneh in pol ter prišel v Idaho. Večerni klanec in spust do prenočišča sta bila še brez težav. Potem pa pri tuširanju otip velike bule, ki me je zjutraj tako bolela, da se več kot dve uri nisem mogel usesti na sedež kolesa. Vozil sem na nogah. Vmes sem ves čas poskušal, a ni šlo. Niti v drugih položajih. Cel dan sem bil na nogah in zgodaj popoldne me je v največji vročini čakal še 15 km vzpon brez civilizacije in brez ostalega prometa, kjer sem dobil dvojno porcijo. Sončarica in dehidracija z buhanjem.

Andrej Zaman

Do Grangevilla sem se še nekako privlekel, tam prenočil in zjutraj v dežju in mrazu nadaljeval. A bolečine so bile še hujše in še vedno ni šlo drugače kot na nogah. V hudem nalivu sem odpeljal še 200 km, od tega večino 160 km dolgega klanca in po 1490 km ... odnehal. Bolečine so bile prehude, skrb za zdravje pa na prvem mestu. S težkim srcem sem organizatorju sporočil, da odstopam.  Pred tremi leti sem v kraju Lolo v Montani po naključju spoznal Sheila Cather in Shari Kappel, ki sta me čakali kakih 70 km naprej od kraja, kjer sem odstopil. V kraju Lolo v Montani. Brez oklevanja sta vzeli prost dan v službi in me prišli iskat z avtom, ker je bilo nadaljevanje s kolesom nemogoče in nesmiselno. Sheila in Shari, hvaležen vama bom do konca življenja, bivanje pri vaju do odhoda domov in vse ostale usluge pa so neprecenljive. Takojšen obisk zdravnika je pokazal na resno zdravstveno težavo. Rešitev je bila takojšnja operacija v ZDA, ali pa urgenten odhod domov in reševanje stanja v domačem okolju.

Sem že doma ...

In seveda hvala vsem, ki ste mislili name in še vedno mislite."

Andreju seveda želimo čimprejšnje okrevanje in hitro vrnitev na kolo ali pa skok v tekaške copate.

Lokalne Ajdovščina

#šport, #kolesarstvo

Kolofon