Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Državna sredstva za obnovo grajskega stolpa v Ajdovščini

Ajdovski grajski stolp bo v prihodnje zaživel v novi, predvsem pa lepši podobi. Občina Ajdovščina je bila namreč uspešna na razpisu Ministrstva za kulturo in je pridobila okrog 95.000 evrov sredstev, ki jih bo namenila obnovi osrednjega spomenika rimskih časov v našem okolju.

Kot poroča spletna stran Občine Ajdovščina bodo pridobljena sredstva namenjena predvsem ohranitvi in oživitvi grajskega stolpa, ki je lokalnega pomena. Dela bodo razdeljena na dva dela. Najprej bo na vrsto prišlo dotrajano notranje stopnišče ter odstranitev ploščadi na vrhu stolpa. uredili se bodo tudi obstoječi kamniti zidovi (odstranitev rastja, utrditev zidovja). Obstoječa kovinska vrata bodo zamenjana, strelne in druge manjše fasadne odprtine bodo izvajalci del zasteklili. Predvidena je tudi obnovitev obstoječega obokanega obzidja, ureditev terase in odvodnjavanje. Drugi del sanacije, ki sicer ni vključen v ta projekt, predvideva še postavitve stopnišča, dodatne etaže in nove razgledne ploščadi. 

Po končani sanaciji bo stolp zaživel v novi podobi, a ohranil originalne materiale in kamnito konstrukcijo. Stolp bo tako zaščiten pred propadanjem, obenem pa bo z novo podobo spodbujal razvoj turizma.

Predvidoma se bodo dela začela januarja 2020, prva faza naj bi bila zaključena do konca oktobra 2020 in naj bi v celoti stala dobrih 197.000 evrov, od tega bo slabo polovico pokrilo Ministrstvo za kulturo, ostalo bo financirala Občina Ajdovščina.

 

* Vir: Občina Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon