Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Vabljeni v Vipavo na Festival migrantskega filma

Hiša Sadeži družbe Vipava je medgeneracijski skupnostni center namenjen lokalnemu prebivalstvu, ki deluje pod okriljem Slovenske filantropije. Le ta že od leta 2010 organizira Festival migrantskega filma, s katerim obeležuje svetovni dan beguncev (20. junij). V okviru Festivala migrantskega filma se v Ljubljani in drugih krajih po Sloveniji zvrstijo projekcije filmov, ki postavljajo v ospredje aktualne zgodbe, povezane z azilnimi politikami, migracijami in begunstvom. Na sporedu v soboto, 22. junija.

Kot piše na spletni strani Festivala migrantskega filma: »Festival prinaša zgodbe mnogih, ki so prisiljeni zapustiti svoje domove, tiste, ki so pogosto pozabljeni in premalokrat slišani. S filmskimi zgodbami in prispevki gostov opozarjamo na problematičnost zidu birokracije, varnostnega diskurza, rasizma in ksenofobije, ki se krepijo in kažejo svojo podobo z žicami, rezili, zidovi, taborišči ter smrtonosnimi politikami. Letošnje zgodbe bodo pripovedovale o odločitvah za beg, življenju na poti in (ne)sprejemanju beguncev. Religija, ki jo velikokrat dojemamo kot dejavnik delitve, bo tokrat prikazana kot most, potencialna povezava med kulturami. In ne nazadnje, opozarjamo, da je nujno, da vsem, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove, omogočimo dostojno življenje v naši skupnosti in drugod ter pozivamo k skupni angažiranosti in priložnosti za nov začetek tistih, ki jih mnogi puščajo za obzidji, na morju in v nehumanih življenjskih okoliščinah.«

»Migracije še nikoli v zgodovini niso bile tako množične kot danes, prav tako število beguncev v svetu nikoli ni bilo tako visoko, kot je v današnjem času. Bolj kot karkoli se kaže potreba po mednarodni solidarnosti.«

V želji, da bi problematiko begunstva, migracij in azilskih politik predstavili in približali ljudem v našem domačem okolju, so se v Hiši Sadežev družbe Vipava odločili, da Festival migranstkega filma izvedejo tudi v Vipavi. Na sporedu bodo v soboto, 22. junija, v baru Brlog s pričetkom ob 21.uri. Po koncu festivala sledi pogostitev z jedmi z vzhoda.

V okviru festivala si boste lahko ogledali tri krajše filme:

  1. Ali, Manca Juvan, Slovenija, 2018, kratki dokumentarni film, 7′, slovenski podnapisi.
  2. Drugi razred, Jimmy Olsson, Švedska, 2018, kratki igrani film, 14′, slovenski podnapisi.
  3. Z roba norosti, Milana Majar, Bosna in Hercegovina, 2017, kratki dokumentarni film, 27′, slovenski podnapisi.

Ogled filmov je brezplačen.

Lepo vabljeni na vse dogodke, ki se bodo odvijali v okviru 10. Festivala migranstkega filma, tako v Vipavi, kot v Ljubljani in drugod po Sloveniji.

Lokalne Ajdovščina

#kultura, #film, #vipava

Kolofon