Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Pričenja se Poletje v Vipavskem Križu

Letošnje poletje bo v Vipavskem Križu Poletje z veliko začetnico. Glasbeno društvo NOVA se po treh uspešnih letih avgustovskega koncertnega cikla Zven grajskih sten vrača z razširjenim raznovrstnim festivalom kjer ne bo manjkalo koncertov, predstav, filma in delavnic. Prva od slednjih bo že to soboto, pod vodstvom Danice Gračan Jevtič, marsikomu poznane kot vodja študijskega krožka Zeliščna mavrica.

Pomoč ljudem in delo z bolniki je že od malih nog pomemben del življenja Danice Gračan Jevtič. Ne preseneča torej, da se je odločila za poklic medicinske sestre. A poleg uradne medicine je našla svoje zanimanje tudi za naravno zdravljenje. „Ko sem gledala druge zeliščarje, me je to nagovorilo, da sem sama začela spoznavati razliko med naravnim in umetnim in videla, da to kar nudi lekarna in farmacevtska industrija nikoli ne more biti naravno zdravljenje.“

„Z roko v roki morata iti“, pravi gospa Gračan Jevtič, „uradna medicina plus zelišča.“ Eno drugemu pomaga v boju s hudimi boleznimi, za katere opaža, da ogrožajo vedno mlajšo populacijo. Prelomni trenutek se je zgodil po smrti njenega očeta. „Nenadoma sem imela čas in, kot da bi me en notranji glas nagovoril, sem ustvarila svoj prvi nasad sivke, v spomin na očeta.“ Prvemu nasadu se je hitro pridružil drugi, tretji, četrti, sadila je vedno več različnih rastlin, spoznavala nove tehnike in začela delati svoje izdelke. In po letih lastnega izobraževanja, raziskovanja ter predvsem življenja skupaj z zelišči je svoje poslanstvo našla v širjenju svojega znanja, učenju ljudi o naravnem z naravnim.

Danes nosi certifikat za izdelavo naravne kozmetike, pridobila pa je tudi certifikat za izvajanje Bachove terapije. Njeno znanje ne miruje, vedno stremi naprej, k novim stvarem. Ko se je udeleževala študijskega krožka Sivka v Podragi, je dobila zamisel, da bi nekaj takega lahko imeli tudi na Brjah. Eva Mermolja, direktorica Ljudske univerze Ajdovščina, in Helena Furlan, organizatorka izobraževanja, sta ji prisluhnili in tako je njeno znanje o zeliščih postalo del programa Učnega centra na Brjah. Vodi študijski krožek Zeliščna mavrica, kjer se z udeleženci srečuje enkrat na mesec. Vsakič naredijo en naravni izdelek in spoznajo vse podrobnosti ene nove rastline, ki jo gospa Gračan Jevtič prinese s sabo in predstavi. Krožka se lahko udeleži kdorkoli in je  brezplačen, saj pravi, da to dela s srcem ne za zaslužek. Prav zato se še toliko bolj razveseli čisto vsakega novega člana.

Poletje v Vipavskem Križu

Na Brjah ima tudi nasad sivke, ki ga vsako leto odpre za žetev. Te se lahko udeleži vsakdo, najprej so deležni predavanja o sivki, nato izkusijo žetev, nazadnje pa še predelavo, na primer destilacijo. Z velikim ponosom pove o mladem fantu, ki se je lani udeležil predavanja o sivki, žetve in predelave, letos pa je z vsem na Brjah pridobljenim znanjem doma vzgojil svoj prvi nasad sivke. „To mi največ pomeni, da vidim, da gre to potem res naprej.

Gospa Gračan Jevtič opaža, da je v zadnjem času vse več takšnega in drugačnega promoviranja naravnega zdravljenja, ki pa ni vedno resnično naravno. Zato vsem polaga na srce: „Najbolje je, če ljudje začnejo aktivno delat na tem, spoznavat naravne sestavine in sami začet izdelovat stvari iz njih. Še posebno to velja za tiste z močnimi zdravstvenimi težavami, da, ko jim zdravniki ob zdravljenju svetujejo pomoč z zelišči, se res dobro podučijo o rastlinah in tako tudi resnično pomagajo sebi in drugim.“

Svoje znanje in izkušnje bo Danica Gračan Jevtič z udeleženci delavnice izdelave domače kreme za sončenje delila to soboto, 15. junija 2019, ob 10.30, v trgovinici Darovi Vipavske v Vipavskem Križu. Udeležba je brezplačna, zaradi omejenega števila mest pa so obvezne prijave na info@gdnova.si ali 041 618 373.

 

Sara Štrancar

#turizem, #vipavskikriž, #zdravje, #izobraževanje

Kolofon