Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Nov ženski rekord teka na Malo Goro

Prejšnji vikend je potekala že 11. izvedba gorskega teka na Malo Goro. Teka se je udeležilo dobrih 100 tekmovalcev in tekmovalk, s progo pa sta najhitreje opravila Miran Cvet in Mojca Koligar. Slednja je postavila tudi nov rekord med dekleti, le ta sedaj znaša 38 minut in 53 sekund. V okolici Ilirske Bistrice pa je potekal 3. Milanija trail, na najvišjo stopničko je stopil Andi Mamić.

Kot poroča spletna stran Ljudstvo tekačev je bila enajsta izvedba Gorskega teka na Malo goro ob boju za točke PGT tudi državno prvenstvo za veterane. Zmagala sta Miran Cvet in Mojca Koligar, ki je ženski rekord spustila krepko pod 40 minut. Tek je pritegnil slabo stotnijo tekačev in tekačic, nekateri od njih so bili v Kamnjah prvič, denimo Mojca Koligar, tačas najboljša slovenska gorska tekačica, ki jo je gostoljubnost Kamenjcev navdušila. Prijaznost in ponudba vseh mogočih dobrot pri koči na cilju sta bili del nagrade za najhitrejši ženski tek na Malo goro doslej. Mojca je za sekundo manj kot dve minuti popravila rekord Lucije Krkoč, na cilju je bila tretja, pred njo sta bila samo zmagovalec Miran Cvet in rekorder (njegov dosežek ostaja na vrhu izidov) Simon Alič.

Tek na Malo Goro 2019

To je bilo predvsem veteransko prvenstvo, a vseeno velja omeniti dosežka dveh tekačev, rojenih v tem tisočletju: Filip Jerala, letnik 2004, je bil 16. med moškimi, Gaja Leban Jež, letnik 2006, pa 9. v ženski konkurenci.

Tek na Malo Goro 2019

Izidi: Absolutno, moški:

  1. Miran Cvet (KGT Papež) 33:39
  2. Simon Alič  (ŠD Nanos) 35:17
  3. Dušan Globočnik (KGT Papež) 39:25

Ženske:

  1. Mojca Koligar (KGT Papež) 38:53
  2. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 46:23
  3. Urša Trobec (KGT Papež) 49:11

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Anej Likar (ŠD Nanos)
člani: Samo Vovk (Ljubitelj teka)
st. člani: Dušan Globočnik
ml. veterani: Simon Alič
veterani: Miran Cvet
st. veterani: Bojan Galin (ŠKD Mekinje)
super veterani: Danilo Pudgar (TD Burja)
ml. članice: Gaja Leban Jež (AD Posočje)
članice: Ana Andlovec (Ljubitelj teka)
st. članice: Mojca Koligar -
ml. veteranke: Marjeta Jerala (Let's dance)
veteranke: Mihaela Tušar
st. veteranke: Tea Bajc (Triatlon klub Ajdovščina)

Državne prvakinje: Tina Pintar (Ž40), Marjeta Jerala (Ž45), Mihaela Tušar (Ž50), Marta Šorli (Ž55), Tea Bajc (Ž60) in Nada Merlak (Ž65).

Državni prvaki med veterani so Dušan Globočnik (M40), Simon Alič (M45), Miran Cvet (M50), Branko Bojanc (M55, 43:06), Bojan Galin (M60, 44:53), Danilo Pudgar (M65, 52:18).

Andi Mamić

Tretja izvedba tekaške prireditve Milanja Trail, v okviru katere ilirskobistriški TD Bistrc pripravlja trejla na 17- in 31-kilometrski progi, je pritegnila 192 tekačev, od tega kar 84 žensk, ki se po deležu približujejo moškim ljubiteljem teka v naravi. Zmagovalci so bili Simon Strnad in Monja Drnovšek na krajši ter Andi Mamić in Zorana Težak na daljši progi.

Tekli so tudi na tradicionalni 10-kilometrski progi in (mladina) na krajših razdaljah. To je bil lep tekaški dan v prijetnem vremenu, ob sicer že kar visoki temperaturi, vendar je vročino odtehtala lepota narave pod Snežnikom. Zmagovalec Andi veliko da na okolje, v katerem se giblje, zato se namerava na Milanjo še vračati. Podobno razmišljajo tudi drugi, opaziti je, da ugodje teka v (dokaj nedotaknjenem) naravnem okolju očara predvsem dekleta. Njihov delež se na trejlih, ne samo na Bistrškem, povečuje, tokrat je na krajšem trejlu teklo več žensk kot moških.

Organizatorji so se tudi tokrat potrudili, žal pa se je našel nepridiprav (nepridipravi?), ki je na razdalji enega kilometra na daljši progi odstranil oznake. Tekači so zato imeli nemalo težav z orientacijo. Pomagali so si z GPS, pretekli več, kot bi morali, na cilju pa ob teh sitnostih niti niso bili pretirano slabe volje. Za prihodnje izvedbe bi si morali organizatorji med naloge za jutro pred startom zapisati še pregled proge, kar marsikje na tekih že počnejo. Da bi postavljali kontrolne kamere, še ne gre računati

Izidi: 31 km, absolutno, moški:

  1. Andi Mamić (Endorfin) 2:56:39
  2. Alen Božič 2:58:04
  3. Matic Beguš (SV) 3:01:34

Vse rezultate najdete na TEJ POVEZAVI.

 

* Vir in fotografije: Ljudstvo tekačev

Lokalne Ajdovščina

#tek, #šport

Kolofon