Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Slap vabi na vinski festival

Vasica Slap v Vipavski dolini v soboto vabi na festival, na katerem se bosta prepletala vinska in kulinarična ponudba ter kultura. Že drevi, na predvečer festivala, pa bo v vasi potekal večer zborovskega petja s programom pesmi o vinu, druženju in tradiciji, so sporočili organizatorji.

Vaški trg ali plac je bil v teh krajih vedno središče javnega in družbenega življenja in je prispeval k živahnosti vasi.  Na njem so obelodanjali pomembne državne in vaške zadeve, ljudje pa so se tam najraje zadrževali, ko so se lahko zavrteli v ritmih domače glasbe ali zapeli kakšno po naše.

Plac na Slapu je prav poseben. Obdan s historičnimi zgradbami, kot so dvorec, kmetija, ki je nastala iz nekdanjega samostana, in cerkev, bi lahko povedal marsikatero zgodbo iz preteklosti. A ker je tudi odlična kulisa za prireditve in dobro zavetje pred burjo, se je domačin Denis Jež domislil edinstvenega projekta: vinskega festivala z dodatkom kulinarike in kulture. 

»V tem hitrem svetu, v katerem so komunikacije predvsem digitalne, druženje pa le virtualno, je vse bolj pomembno obujanje časov, v katerem so ljudje našli trenutke za druženje ob pesmi,  vinu in  rezinah na burji sušenega pršuta.  V svoji domači vasi Slap sem prepoznal potencial za prireditev, za katero sem prepričan, da lahko postane tradicionalna in odmevna daleč naokrog. Vas nudi različne vinske kleti, v katerih pridelajo največ zêlena na svetu, in odlično kulinarično ponudbo, ki temelji na izročilu in lokalno pridelanih surovinah. Osnovni pogoji so, z nekaj truda pa lahko dosežemo še večjo prepoznavnost te ponudbe in izkoristimo priložnosti in možnosti, ki jih ima celotna Vipavska dolina na področju gastronomije in turizma na sploh,« poudarja Denis Jež.

To je na primer prepoznal tudi Lonely Planet, največja in ena najvplivnejših medijskih hiš na svetu s področja popotniških vodnikov. Lani je Vipavsko dolino postavil na prestižno lestvico top desetih destinacij v Evropi Lonely Planet's Best in Europe 2018 Top 10 Destination in jo priporočil za obisk. Vendar pa je ob tem zapisal, da gre »za izjemno, a neodkrito področje, popolno za ljubitelje vina in avantur« in da je »glede na ponudbo res presenetljivo, da ni že več popotnikov odkrilo užitkov s tega področja«. Vipavska dolina potrebuje privlačne produkte in prireditve, ki bi dvignili njeno prepoznavnost in pritegnili popotnike, ki si želijo drugačnih, posebnih doživetij. Tako bi se tudi odprle priložnosti za dodaten ali nov zaslužek domačinov.

Nekaj takšnih priložnosti bo omogočil 1. Slap Vino Festival, ki bo potekal 15. 6. med 16.00 in 24.00 na slapenskem osrednjem vaškem trgu. Poudarek bo na predstavitvi vinske ponudbe lokalnih pridelovalcev in lokalne kulinarike, saj je k projektu med drugim pristopilo Društvo gospodinj Planina pri Ajdovščini, pod prireditvenim šotorom Tentart pa bo potekal tudi kulturni program različnih izvajalcev. Večer bo zaokrožil koncert Maje Založnik, ki je med drugim dosegla drugo mesto na tekmovanju pevskih talentov The Voice of Germany 2014.

Na predvečer vinskega festivala se bo ob 19.30 na placu zgodil še 1. Slap zbor. Na sproščenem medzborovskem srečanju se bodo zvrstili različni pevski zbori s programom pesmi o vinu, druženju in tradiciji. Svojo udeležbo so že potrdili Komorni zbor Ipavska, Moški pevski zbor Srečko Kosovel Ajdovščina in Mešani pevski zbor Obala Koper.

 

* Pripravila: Hermina Kovačič

* Fotografija: Jan Čermelj

Lokalne Ajdovščina

#turizem, #vipavska dolina

Kolofon