Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči CZ in RK v Vipavi

Uprava RS za zaščito in reševanje, Izpostava Nova Gorica, in RKS - Območno združenje Ajdovščina sta organizirala regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči CZ in RK Severnoprimorske in Obalne regije, ki je potekalo 1. junija v Vipavi. Preverjanja se je udeležilo 10 ekip, ki so na štirih deloviščih z več poškodovanimi prikazale ogromno znanja, požrtvovalnosti in pripravljenosti pomagati.

Sodelovale so ekipe RKS - OZ: Koper, Izola, Piran, Nova Gorica, Tolmin, Idrija in Ajdovščina ter ekipa Jamarske zveze Slovenija. Odprtje preverjanja je potekalo pred Občino Vipava,kjer so zjutraj udeležence pozdravili: predsednik RK Ajdovščina Rajko Troha, župan Občine Vipava Goran Kodelja, strokovni sodelavec RKS za odziv na naravne in druge nesreče Matej Kejžar, namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje mag. Stanislav Lotrič ter vodja ocenjevalcev na tekmovanju in predavatelj RKS Peter Kompara.

Ekipe so svoje znanje preverile na štirih deloviščih, kjer so imele 10 minut časa, da so oskrbele več poškodovanih. Scenarij na deloviščih je predvidel nesrečo v Kulturnem domu Vipava, več poškodovanih na otroških igralih, več poškodovanih zaradi srčnega zastoja na delovišču na dvorišču Dvorca Lanthieri in zasilni pristanek ultralahkega letala na Trgu Pavla Rušta.

Rdeči križ Ajdovščina

V ajdovski ekipi prve pomoči "Hitri povoji" so sodelovali: Simon Makovec Kržišnik, Jana Kržišnik Makovec, Romina Vidmar Dolgan, Ram Cunta, Nataša Klančar Ambrožič in Žak Mohorčič Margan. Drugo ekipo so sestavljali: Miha Bizjak, Janez Praček, Benedikt Ličen, Petra Fučka, Katja Lahajnar in Brigita Marc.

Slednja ekipa, ki je zasedla skupno 2. mesto in 1. mesto v regiji, bo tudi predstavljala Severnoprimorsko regijo na držanem tekmovanju ekip prve pomoči, ki bo potekalo 5. 10 na Ptuju. Obalno regijo bo predstavljala najuspešnejša koprska ekipa.

Najlepša hvala vsem prostovoljcem, ki so pomagali pri izvedbi preverjanja, donatorjem: Mlinotest, Fructal in FAMA Vipava, Aeroklub "Josip Križaj" Ajdovščina za posojeno ultralahko letalo, Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina za posojo opreme, PGD Vipava za sodelovanje na delovišču in Občini Vipava za vso podporo.

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon