Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

»KAJ BOŠ PA TI, KO BOŠ VELIK?«

Na odgovor »Ko bom velik bom…« vam pomagamo odgovoriti s predlogi Razvojne agencije ROD. Osnovnošolcem osmih razredov osnovnih šol v občinah Ajdovščina in Vipava smo pripravili Tehniške dneve, na katerih so spoznali in odkrili zanimive poklice. V prihodnje vas vabimo na delavnico pekarstva in mlinarstva za mladostnike. Kongres podjetnikov je zmagovalce tekmovanja POPRI seznanil s podjetniškim svetom. Povezovanje je bilo izpostavljeno tudi na konferenci kmetijstva in turizma. Za športno sprostitev pa se lahko kolesarji popeljete s Kolobusom po poteh med Koprom in Gradežem.

TEHNIŠKI DNEVI ZA OSNOVNOŠOLCE

Že otrok v vrtcu se srečuje z vprašanjem »Kaj boš pa ti, ko boš velik?«. Kasneje v življenju se nekateri med njimi izšolajo za poklic, o katerem so sanjali kot otroci, pogosto pa do tega ne pride. Nekateri celo opravljajo poklic, za katerega se niso šolali. Razmere na trgu se namreč spreminjajo in nikakor ni gotovo, da bodo poklici, ki so iskani danes, iskani tudi čez 5 let, ko se študij zaključi.

Tudi v tem letu je Razvojna agencija ROD osnovnošolcem v občinah Ajdovščina in Vipava pomagala pri poklicni orientaciji s tem, da jim je predstavila kakšne so trenutne potrebe gospodarstva v lokalnem okolju. Šolarje smo popeljali po podjetjih, kjer so lahko pobližje spoznali posamezne poklice. Predstavljeni so jim bili različni poklici, od mehanika in strugarja, lesarskega tehnika, živilskega tehnika, zdravstvenega tehnika, fizioterapevta, psihologa, kineziologa do kuharja, natakanja, slaščičarja, bančnika, gasilca, fotografa, veterinarja in frizerke,...

V letošnjem šolskem letu smo od marca pa do začetka junija organizirali štiri tehniške dneve za štiri osnovne šole, in sicer OŠ Šturje, OŠ Col, OŠ Draga Bajca Vipava in OŠ Dobravlje. Precej ajdovskih in vipavskih podjetij se je odzvalo na naše vabilo in skupaj odprlo vrata za približno 170 učencev osmih razredov.

Zahvaljujemo se vsem osnovnim šolam, ki so nam zaupale organizacijo in vodenje Tehniških dni in prav tako podjetnikom in podjetjem, da so nas z odprtimi rokami in dobrimi idejami sprejeli na oglede.

Tehniški dnevi<br />
Vir: RA ROD

ZMAGOVALCI TEKMOVANJA POPRI POVABLJENI NA 8. KONGRES PODJETNIKOV SLOVENIJE

Bil je poseben dogodek, tako poseben, da je na njem vel duh pozitivne miselne naravnanosti vseh udeležencev. Večina uspešnih in spoštovanih podjetnikov je prisluhnila našim osnovnošolcem, ki so predstavljali svojo podjetniško idejo – AVAGA drain cleaner – vrhunski lovilec las in številnih odpadkov, ki se znajdejo v odtoku.

Podjetniki »izkušeni mački« nekaterih najuspešnejših slovenskih zgodb (Dušan Olaj, dr. Jure Knez, Sandi Češko, Marjan Batagelj, dr. Mark Pleško, Franci Pliberšek … je le nekaj imen, prisotnih na kongresu), so jih jemali zares. Brez vzvišenosti in občutkov večvrednosti.

Ko so razglasili letošnjega podjetnika leta, Marjana Batagelja, so ga vprašali, kaj bi podal kot zaključno misel, je rekel: »Kje je tista mladina, ki bi morala zdajle že spati?«

Med udeleženci je bila namreč naša skupina osnovnošolcev, ki so zmagali na podjetniškem tekmovanju POPRI. »Zaradi njih sem danes tako dobre volje. Bil sem le pol ure z njimi in se pogovarjal, sedaj pa lahko rečem, da upanje še obstaja. Mi, podjetniki, lahko dajemo to upanje – zgled. To, kako nas družba vidi, je pravzaprav naš način obnašanja. Če bo ta zgled dober in se bo prenašal s takimi kongresi, potem je še upanje.«

Zmagovalci POPRI<br />
Vir:  Slovenian Business Club<br />
<br />
<br />

POVEZOVANJE KMETIJSTVA IN TURIZMA

Zadnji majski dan je povezoval kmetijstvo in turizem, kot ga povezuje v tem času tudi narava sama. Ponosni smo, da smo se kot primer dobre prakse iz Vipavske doline predstavili na prvi konferenci Povezovanja kmetijstva in turizma, ki jo je organiziral Časnik Finance. Na primeru znamke Vipavska dolina - Vipava Valley je na tri ključna vprašanja: »Kako soustvariti 10 TOP Lonely planet turistično destinacijo?«, »Kakšna je razlika med idejo in Idejo?« in »Ali je sodelovanje na deklarativni ravni dovolj za preboj?«, odgovarjala naša direktorica Brigita Habjan Štolfa.

Na konferenci so potekali pogovori tudi o tem, kako izkoristiti kandidaturo za naziv Evropska gastronomska regija 2021, kako domače in tuje goste privabljajo najboljši ter kako ustvariti turistično prepoznavno in zanimivo ponudbo v povezavi z lokalnimi dobavitelji. Povezovanje kmetijstva in turizma ponuja izjemne možnosti za razvoj slovenskega turizma v smeri zelene, aktivne in zdrave butične srednjeevropske destinacije.

»Povezovanje kmetijstva in turizma je pot k uspehu,« je poudarila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, ki je bila tudi ena izmed govornic na konferenci, mi pa lahko njeni izjavi samo pritrdimo.

Direktorica Brigita Habjan Štolfa na konferenci<br />
Vir: Časnik Finance

VABILO NA DELAVNICO PEKARSTVO IN MLINARSTVO

V okviru projekta sodelovanja Domače in umetnostne obrti – dediščina in sodobnost, kjer z našega območja sodeluje LAS Vipavska dolina in partner v projektu Občina Ajdovščina, vas vabimo na delavnico pekarstva in mlinarstva. V projektu sodelujejo štirje slovenski LAS-i, vsak pa se predstavlja s svojo dediščino, tako se pri nas predstavlja mlinarstvo in pekarstvo v povezavi s staro pekarno v Rustjevi hiši.

Delavnica z naslovom »Obujanje domačih obrti za mladostnike: dijake in študente« bo potekala v torek, 18. 06. 2019, v prostorih MC Hiša mladih v Ajdovščini med 9. in 12. uro. Vodila jo bo Tanja Golja, ki je izkušena predavateljica na področju turizma in podjetništva. Prijave in dodatne informacije so možne na elektronskem naslovu tanja@ps-golja.si  do 17. 06. 2019.

Ime slike: Vabilo na delavnico<br />
Vir: Občina Ajdovščina

KOLOBUS NUDI DVE BREZPLAČNI AVTOBUSNI POVEZAVI

V sklopu dveh evropskih projektov Medcycletour in Inter Bike II (Program Interreg Mediteran in Program sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014-2020) bosta tudi za letošnjo kolesarsko sezono ob koncih tedna organizirani dve brezplačni avtobusni povezavi za kolesarje med slovensko Istro, Krasom in Gradežem.

KoloBus, avtobus s prikolico za kolesa, je začel voziti med Koprom in Krasom 19. maja 2019, drugi, med Koprom in Gradežem, pa preteklo soboto, 8. junija 2019, in bo na voljo do konca junija. Sledil bo premor. Vožnje se bodo znova začele zadnji avgustovski konec tedna in se zaključile z Barkovljanko v oktobru.

Več informacij lahko najdete na naši spletni strani.

Urnik kolobusa<br />
Vir: Interbike II

POVEZOVANJE MED LIFE PROJEKTI

V sredo, 12. 6. 2019, smo se kot vodilni partner projekta LIFE ViVaCCAdapt z vidika mreženja z drugimi LIFE projekti udeležili posveta ob izidu Podnebnega ogledala 2019 in Lokalnega semaforja podnebnih aktivnosti 2019, ki sta pripravljena v okviru projekta LIFE Podnebna pot 2050

Podnebno ogledalo je osrednji dokument spremljanja napredka v Sloveniji pri blaženju podnebnih sprememb in priprave korektivnih ukrepov za doseganje cilja zmanjševanja emisij toplogrednih plinov v letu 2020 v sektorjih prometa, stavb, kmetijstva, industrije, energetike in gozdarstva. Podnebnemu ogledalu je pridružen tudi pregled izvajanja ukrepov po občinah, Lokalni semafor podnebnih aktivnosti, ki omogoča občinam spremljanje napredka in medsebojno spodbujanje pri izvajanju ukrepov za boljše podnebje. K Lokalnemu semaforju podnebnih aktivnosti je pristopila tudi Občina Ajdovščina.

Posebno pozornost je pritegnilo omizje z zanimivimi razpravljavci, in sicer: mag. Tanja Bolte, generalna direktorica Direktorata za okolje, mag. Bojan Suvorov, direktor Urada za kohezijsko politiko, Tadej Žaucer iz Ministrstva za infrastrukturo ter dr. Vladimir Prebilič, župan občine Kočevje kot predstavnik Skupnosti občin Slovenije.

Kot je v uvodnem delu poudaril minister za okolje in prostor Simon Zajc: »Podnebne ukrepe lahko rešujemo samo skupaj, vsa ministrstva, vse občine, vsa podjetja in vsak posameznik. Posledice podnebnih sprememb bomo občutili vsi, zato je potrebno, da smo odločni in ambiciozni.«

Omizje na posvetu<br />
Vir: RA ROD

AKTUALNI RAZPISI

Novi nacionalni razpisi, ki smo jih izbrali za lokalno okolje, so na voljo na spletni strani Razvojne agencije ROD.

 

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina

#ajdovščina, #gospodarstvo, #turizem, #ROD, #kmetijstvo

Kolofon