Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Najava 3. mednarodnega bienala akvarela Castra 2019 - Lokarjeva galerija: 24. avgust – 6. oktober

Tradicionalni, tudi v svetu prepoznan in uveljavljen mednarodni bienale akvarela Castra, je v svoji zaključni organizacijski fazi. Pred organizatorji je le še izbira nagrad in diplom, izdelava kataloga in uradna otvoritev razstave konec avgusta. Na letošnji 3. mednarodni natečaj akvarela velikega formata Castra 2019 je v prvem krogu 186 akvarelistov poslalo skupaj 577 del. V sredo, 8. maja, je strokovna žirija na razstavo sprejela 165 avtorjev iz 39 držav.

Čeprav je akvarel najmanj razumljena med slikarskimi tehnikami, je njegova neposrednost, sijaj in rahlost barvnih prehodov in stopnjevanj skupaj z njegovo priročnostjo le eden izmed razlogov, da je akvarelno slikanje postalo eden od bolj priljubljenih načinov za ustvarjanje barvnih skic in slikanje na prostem tako profesionalcev kot ljubiteljskih slikarjev.

Poleg same razstave z uradno otvoritvijo in podelitvijo nagrad in priznanj bo od petka, 23. avgusta, do nedelje, 25. avgusta, potekal tudi mednarodni ex-tempore akvarela Vipavski Križ. Na ex-temporu je svojo udeležbo potrdilo 20 akvarelistov iz Rusije, Poljske, Italije, Bolgarije, Finske in Slovenije. V soboto, na dan otvoritve razstave festivala, bomo v Dvorani 1. slovenske vlade prvič v zgodovini Castre organizirali demonstracijo nastajanja akvarela v živo vrhunskega ruskega akvarelista Borisa Arutjunjana. Obiskovalci bodo preko projekcije lahko spremljali vsako njegovo potezo na papirju.

Blaža Fečur -Slovenija - Olive - 40x40. 2018

V Lokarjevi galeriji kot organizator bienala so ob velikem zanimanju akvarelistov s celega sveta, med njimi so tako ljubiteljski ustvarjalci kot akademski slikarji, zadovoljni, da so z organizacijo mednarodnega festivala akvarela pred petimi leti sprožili verigo podobnih dogodkov po vsej Evropi, Ajdovščino in Vipavsko dolino pa postavili na kulturni zemljevid sveta.

Lira Morina - Slovenija - Metamorphosis - 2019 - 50x70cm

Z vrhunsko organizacijo dosedanjih Caster so poželi pohvalo organizatorjev najstarejšega festivala akvarela na svetu iz italijanskega Fabriana, vodstvo mednarodne zveze akvarelistov IWS pa jim je zaupalo mandat predsedovanja IWS za Slovenijo.

Dimitar Davidov - Bolgarija - Hope - 2019 - 50x35cm

Vse ljubitelje umetnosti in predvsem akvarela vabimo, da si v dneh razstave v Lokarjevi galeriji v živo ogledajo pestro paleto različnih pristopov in akvarelnih motivov s celega sveta.

 

Vladimir Bačič

Lokalne Ajdovščina

#kultura, #razstava

Kolofon