Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Ajdovskemu Društvu upokojencev priznanje za delo na področju prostovoljstva

Predsednik države Borut Pahor je na slovesnosti v predsedniški palači podelil državno nagrado in priznanja na področju prostovoljstva za leto 2018. Nagrado Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2018 je prejela Ivanka Šušteršič, priznanja pa Nace Breitenberger, Petra Matos, Društvo upokojencev Ajdovščina, Sandra Svetina ter Janez Meglič.

"Prav je, da se družba in država enkrat na leto zahvalita tistim med nami, ki posebej vestno, ne zato, da bi bili nagrajeni ali ker bi bilo to posebej družbeno ali državno priznano, pomagajo ljudem v stiski," je udeležence na slovesni podelitvi v Ljubljani nagovoril Pahor. Nagrado je navedel kot pomembno za družbo in za državo: "Ne le zato, da razumemo in vrednotimo pomen prostovoljnega dela, ampak da z vročitvijo priznanj spodbudimo vse ljudi plemenitega srca, da to srce še širše odprejo in razmislijo, kako lahko tudi oni pomagajo."

Med dobitniki nagrade je zasluženo tudi Društvo upokojencev Ajdovščina, ki se je izkazalo na področju socialne dejavnosti, med drugim s programom Starejši za starejše. Skupina 40 prostovoljcev sistematično obiskuje na domu starejše občane z namenom ugotavljanja njihovih potreb in morebitno pomoč. Obiskali so že 2.308 oseb in jim tako ponudili najrazličnejšo asistenco, kot so druženje, sprehodi, prevozi z zdravniku, dostava na dom, pomoč pri osnovnih osebnih in hišniških opravilih. Od vsega začetka do danes so opravili več kot 21 tisoč prostovoljskih ur in skoraj 11 tisoč obiskov starejših na domu.

Z zbranimi podatki o potrebah in željah starejših kot so npr. kolesarske steze, različne oblike varstva, varovana stanovanja, si prizadevajo za krepitev civilne družbe in glasu starejših pri odločanju o starejših. V Občini Ajdovščini vodijo in sodelujejo pri najrazličnejših aktivnostih: srečanja krjavenih skupnosti, vseslovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe, e-oskrbi na daljavo, Sopotniki, koordinaciji potreb starejših. Tudi z njihovim delom je Zveza društev upokojencev Slovenije za omenjeni projekt prejela naziv Državljan Evrope.

Priznanje sta iz rok Boruta Pahorja prevzela organizatorka projekta Irena Vidmar in predsednik DU Ajdovščina Maksimiljan Marc.

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon