Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Reportaža: Spačkarskih »PISANIH 40« Nataše Gregorič v Klubu Štala v Lokavcu

Le kdo jih ne pozna?! Spačka in Diano, mogoče malo manj Amija, Meharija, Pujsa, Žabo. Zanimivi, posebni, lepi, čeprav morda ne vsakomur. Sama se, kot nekdanja lastnica štirih Dian, vedno raznežim, ko do mene priplava glasek mimovozečega vozila z dvocilindrskim motorjem. Spomin me ponese v čas, ko sem med vožnjo skozi malo vetrobransko steklo svet zaznavala drugače kot skozi šipe drugih vozil. In spomnim se v pozdrav mahajočih otrok, ki jim je na obrazu zažarel nasmeh, ko sem vozila za šolskim avtobusom ali mimo avtobusnih postajališč na poti v službo. Prve Diane z veliko nalepko glave leva na pokrovu motorja. Z Galom sva jo imenovala Jagodka, čeprav je bila, kot vse ostale, modre barve.

Citroen letos praznuje 100-letnico obstoja znamke teh legendarnih avtomobilov, ki so s svojo francosko ležernostjo in predvsem zaradi tega, ker so narejeni tako, da služijo udobju voznika in potnikov v njih, prepričana pa sem, da na tem mestu lahko omenim tudi ekstravaganco, ki spremlja oblikovanje Citroenovih vozil od samega začetka, marsikomu zlezli pod kožo.

Citroen klub Slovenije je bil ustanovljen 15. februarja 1992, korenine delovanja kluba pa segajo v leto 1965, ko je bil ustanovljen YU AS Klub s sedežem v Beogradu. To je klub ljubiteljev legendarnih 2CV vozil in danes delovanje kluba zajema številne aktivnosti, predvsem povezane z negovanjem in ohranjanjem etnografsko kulturne dediščine, izboljšanja vozniške kulture ter seveda nepogrešljivim aktivnim preživljanjem prostega časa, v katerem se stkejo mnoge prijateljske vezi. Kot prvo pa člane seveda združuje ljubezen, ki jo gojijo do starih Citroenov. Vsako leto organizirajo tradicionalna srečanja, ki se jih udeležujejo cele družine in se tako štejejo kar za družinski klub. Najbolj pa so poznana bienalna romanja spačkarjev na svetovna srečanja. Formalno je klub razdeljen na devet sekcij, ki so posejane po vsej Sloveniji.

Citroen klub Slovenija

Za goriško sekcijo je letošnje leto še posebej praznično, saj združenje beleži 40 let obstoja. Ob tem prazniku so člani (sekcija šteje 74 članov in 26 otrok s približno 80 vozili) organizirali tridnevni shod na Preserjah, kjer so se zbrali ljubitelji Citroenovih vozil iz cele Slovenije, pa tudi iz Hrvaške (tri vozila) in Italije (dve vozili). S kar 111 vozili se je na srečanje pripeljalo približno 230 udeležencev. Tam so potekale otroške igre, igre za odrasle, razna tekmovanja, kot poznavanje avtomobilskih delov, srečelov, koncert in še marsikaj.

Citroen klub Slovenija

Tridnevno druženje so spačkarji v nedeljo, 23.6.2019, dopoldne zaključili s panoramsko vožnjo, ki se jo je udeležilo 44 vozil in približno 120 članov, cilj pa je bil Lokavec, natančneje zaselek Kuši, kjer so obiskali Kovaški muzej Mihaela Kusse in Klub Štala. Tam je udeležence raida čakalo presenečenje - odprtje razstave »Pisanih 40« avtorice Nataše Gregorič, magistrice umetnosti iz Šempetra pri Gorici, sicer pa tudi dolgoletne članice Citroen kluba in v letih 2001 do 2005 tudi predsednice novogoriške sekcije.

Citroen klub Slovenija

Nataša Gregorič je leta 2007 diplomirala na beneški likovni akademiji (Accademia di Belle Arti di Venezia) s polaroid manipulacijo pri profesorju fotografije Guidu Cecereju – slikarstvo je prepletla v fotografijo. Njena strast so knjige in ilustriranje le-teh. Ilustrirala in oblikovala je 22 knjig za otroke v slovenščini, 10 e-knjig, naredila naslovno ilustracijo knjige pri srbski založbi Alma, pa tudi pri ameriški LULU Press co. ter za srbskega književnika dr. Milutina Djuričkovića bolgarsko naslovnico. Ilustrirala je za revijo Sledi, Tačke pomagačke, je redna sodelavka Province – Revije za umetnost in dialog kultur. Samostojno se nadgrajuje na področju terapije kreativnega izražanja. Je tudi stalna sodelavka pri reviji Provinca international, članica Združenja društev slovenskih likovnih umetnikov in sekcije ilustratorjev Društva slovenskih likovnih umetnikov Severne Primorske ter članica Slovenske sekcije IBBY. Njeno delo »Goreči grm ljubezni" je žirija izbrala za ARTBOX.PROJECT Zürich 1.0 in bo prikazano na SWISSARTEXPO od 15. do 19.8.2019. Prav tako je bila izbrana za sodelovanje na skupinski razstavi z naslovom »Sfumature d'arte« v organizaciji Fondazione Mazzoleni v Bergamu, ki bo od 28.9. do 26.10.2019.

Citroen klub Slovenija

Gregoričeva v galeriji Kluba Štala razstavlja svoje ilustracije z umetniškim navdihom spačkarskega načina življenja. Prav tako pa je v izbor razstavljenih del umestila tudi fotografski kronološki pregled novogoriške sekcije. Arhivske fotografije in gradivo so prispevali Oskar Stres, Darinka Stres, Tanja Florjančič, Nataša Gregorič, Tina Černe, Benedikt Ličen, Mojca Magajne, Martin Berce in Vojko Jazbec. Odprtje razstave je glasbeno pospremil Gal Furlan. Brata Stanislav in Janez Černigoj pa sta obiskovalcem prikazala, kako sta pred leti vsakodnevno kovala razne predmete in orodje.

Gal Furlan

Karavana ljubiteljev Citroenovih vozil se s svojimi ljubimi in skrbno negovanimi jeklenimi konjički konec julija seli v Samobor pri Zagrebu, kjer bo od 30.7. do 4.8.2019 potekalo 23. svetovno srečanje 2CV prijateljev. Škoda izgubljati besed o tem, kako pisano in kakšna paša za oči bo tam. Naj omenim le, da bo Nataša Gregorič ob priliki svetovnega srečanja razstavo postavila tudi v Samoborskem muzeju.

Citroen klub Slovenija

Razstavo »Pisanih 40« si v Klubu Štala lahko ogledate med potekom dogodkov, ki jih v KUD Kussa organiziramo, veseli pa bomo tudi vaše najave in obiska izven teh terminov.

Dogodki v Klubu Štala so objavljeni na FB strani: KUD Kussa in raznih medijih, dosegljivi pa smo tudi na e-mail: drustvokussa@gmail.com in tel. št. 031 494 852 Gal, 040 278 600 Stane in 051 31 31 63 Beti.

20190623 11195620190623 11211320190623 112146

Citroen klub Slovenija

 

* Fotografije: Beti Černigoj

Beti Černigoj

#kultura, #razstava, #fotogalerija, #reportaža

Kolofon