Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Val 202 ime junija je Aleš Štrancar

Poslušalci Radia Val 202 so za Ime meseca junija izbrali Aleša Štrancarja, direktorja ajdovskega podjetja Bia Separations. Zdravilo Zolgensma, prvo gensko učinkovino s katero bodo lahko zdravili novorojenčke s spinalno mišično atrofijo, pod okriljem Novartisa proizvaja ameriško podjetje AveXis Inc. Slednje se pri proizvodnji zdravila poslužuje tehnologije čiščenja zdravilnih učinkovin, ki so jo razvili v podjetju BIA Separations.

Podjetje Bia Separations je vodilno v razvoju monolitne tehnologije in je edini proizvajalec monolitnih kromatografskih kolon za proizvodnjo, čiščenje in analizo večjih bioloških molekul, kot so virusi, plazmidna DNK, eksosomi, protitelesa, bakteriofagi, večji proteini itd.  Razvoj in inovacije BIA Separations so rezultat znanja slovenske ekipe, ki prihaja iz raziskovalnega okolja, in je sistematično podprta z mednarodnimi naložbami slovenskega, italijanskega in avstrijskega kapitala – predvsem zasebnega, delno pa tudi državnega. 20-letna tradicija razvoja podjetja sloni na edinstvenih kompetencah strokovnjakov na področju genske terapije, ki pri inoviranju uporabljajo najsodobnejše tehnologije.

»S potrditvijo genske terapije se kratkoročno na široko odpirajo vrata za razvoj učinkovin za odpravljanje redkih genskih bolezni, dolgoročno pa za zdravljenje vseh vrst bolezni. Gre za veliko revolucijo na področju farmacije, saj bo genska terapija v roku 20-30 let pokrivala večino bolezni – od zdravljenja raka, depresij, do sladkornih in srčnih bolezni. Potreba po večini generičnih in biogeneričnih zdravilih bo s tem odpadla, bistveno se bodo zmanjšali stranski učinki zdravil. Z množično uporabo genske terapije bo cena teh učinkovin padla. Omenjeno bo posledično povzročilo velike spremembe v delovanju zdravstva, zavarovalnic, predvsem pa farmacevtske industrije,« je pomembno odkritje in novost v medici, pred kratkim komentiral Aleš Štrancar.

Ime meseca junija je postal v konkurenci Primoža Rogliča, Jurčka Nowakka in Andreja Šubica.

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice

Kolofon