Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Nesreči dveh jadralnih padalcev na območju Gore

Včeraj, v nedeljo 30. junija, sta se na območju Gore poškodovala dva jadralna padalca in pri tem utrpela hujše telesne poškodbe. Prvi se je poškodoval pri poskusu pristanka na Kovku, drugi pa med letom v bližini Otlice. Na njuno srečo so nesreče opazili naključni mimoidoči in nemudoma poklicali reševalce.

Včeraj, 30. junija ob 18.09 uri, je bila Policija obveščena, da se je na območju  Kovka nad Ajdovščino (južni obronki Trnovske planote) na Ajdovskem ponesrečil jadralni padalec. Ugotovljeno je bilo, da je z vzletišča Kovk (v smeri Predmeje) okoli 16. ure z jadralnim padalom vzletel 50-letni jadralni padalec (z  območja UE Logatec) in se po dve urah letenja po robu Trnovske planote odločil, da bo pristal na vzletišču Kovk. Okoli 18. ure se mu je pri manevru pristajanja zadnji del padala (približno pet metrov nad tlemi) zaprl in je zatem (v sedečem položaju) spiralno padel na ravno travnato površino oz. pašnik.  Omenjeni padec sta videla očividca, ki ste se v tem času nahajala nedaleč stran na planinski poti na robu omenjene planote, in nemudoma stekla k ponesrečenemu ter o dogodku obvestila pristojno službo (Regijski  center za obveščanje Nova Gorica). Pri padcu se je 50-letni jadralni  padalec  predvidoma huje telesno poškodoval (bolečine v predelu medenice in ledvenega dela hrbtenice). Na kraju so mu gorski reševalci GRS Tolmin, skupina Ajdovščina nudili prvo pomoč. Zaradi poškodb so ga člani dežurne ekipe GRS z Brnika z vojaškim helikopterjem prepeljali v Ajdovščino, kjer so ga prevzeli ajdovski reševalci in ga z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični  center. O varnostnem dogodku je Policija obvestila tudi preiskovalca letalskih nesreč in incidentov na ministrstvu za infrastrukturo. Policisti bodo o vseh ugotovljenih dejstvih s pisnim poročilom obvestili  Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Prav  tako  so  policisti  včeraj,  30. junija ob 19.28 uri, obravnavali nesrečo jadralnega padalca nad  vasjo Otlica. Ugotovljeno je bilo, da je 22–letni  jadralni padalec (z območja UE Ajdovščina) okoli 17.35 ure z jadralnim padalom vzletel na vzletišču Kovk. Kasneje je okoli 19.06 ure z jadralnim padalom letel oz. izvajal kroge okoli manjšega hriba Zavrh. Ko je začel izvajati tretji krog je z jadralnim padalom prišel preveč blizu roba zaradi česar mu je rotor zaprl desno stran padala in je posledično pričel v spirali  padati  z višine približno 30 metrov na kamnito pobočje in se huje poškodoval. Padec sta opazovala  tudi očividca in takoj zatem stekla do ponesrečenega  ter o dogodku obvestila Regijski center za obveščanje v Novi Gorici. Tudi v tem primeru so poškodovanca prevzeli član dežurne ekipe reševalcev  GRS z Brnika in ga z vojaškim helikopterjem odpeljali na nadaljnje  zdravljenje v ljubljanski klinični center. Po prvih ocenah zdravstvenega osebja je 22-letni jadralni padalec utrpel zelo hude telesne poškodbe. Glede na sedaj zbrane podatke je policija tujo krivdo izključila. O dogodku je Policija obvestila tudi preiskovalca letalskih nesreč in incidentov na ministrstvu za infrastrukturo. Policisti bodo  o vseh ugotovljenih dejstvih s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Včeraj,  30. junija ob 10.46 uri, so policisti obravnavali prometno nesrečo II.  kategorije zaradi neprilagojene hitrosti na cesti Col–Črni vrh (Občina Ajdovščina), kjer je padel in se poškodoval voznik motornega kolesa. Ugotovljeno je bilo, da je 42–letni motorist, državljan Italije, kot prvi v skupini treh motoristov peljal iz Črnega Vrha proti naselju Col. Med vožnjo na  omenjeni relaciji je v bližini ene od stanovanjskih hiš (Malo Polje priColu)  pripeljal v dvojni nepregledni ovinek s preveliko oz. neprimerno hitrostjo, tako da je prvi desni ovinek še izpeljal, v drugem levem nepreglednem ovinku pa je kljub zaviranju zapeljal desno v travnato brežino, kjer je padel čez krmilo motornega kolesa in nato nazaj na vozišče, kjer je poškodovan obležal (poškodba levega ramena). Na kraju so ga  oskrbeli  reševalci  NMP ZD Ajdovščina in ga z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Policistom in reševalcem so na kraju pomoč nudili tudi gasilci GRC Ajdovščina Italijanskemu  motoristu  je  bila zaradi kršitve določil Zakona o pravilih cestnega prometa (kršitev 45. člena ZPrCP) izrečena globa.

Dne 29. junija, ob 09.23 uri, je bil OKC PU Nova Gorica obveščen o prometni nesreči z lahko telesno poškodbo v  Ajdovščini. Na kraju je policijska patrulja ugotovila, da je 79 letni voznik osebnega avtomobila v Ajdovščini izsilil prednost 38 letnemu kolesarju, ki je v prometni nesreči dobil lahko telesno poškodbo. Obema je preizkus alkoholiziranosti pokazal 0,00 mg/l v izdihanem zraku. Vozniku bo izdan plačilni nalog.

 

Lokalne Ajdovščina

#kronika

Kolofon