Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Vipavskem Križu se obeta poletni večer improvizacije

Zamislite si en kraj ali prostor. Katerega koli. Imate? Dobro. Sedaj si zamislite eno čustvo. Veselje, jeza, ekstatičnost, napetost? Nekaj podobnega. Ste? Zdaj pa potrebujemo še eno glasbeno zvrst. Lahko je vaša najljubša, lahko najbolj osovražena, ali pa zgolj nekaj vmes. Karkoli že bo, Dženny improteam poskrbi, da iz tega nastane prizor ob katerem vam bodo tekle solze. Od smeha, se razume.

Dženny je energična, nagajiva, zabavna in večplastna Primorka. Je prva in zaenkrat edina impro skupina na Goriškem oziroma na celotnem Primorskem, ki je aktivna že skoraj 7 let. Njeni člani in članice so nenasitni učenja, zabave, druženja in življenja nasploh. Trije izmed njih, Eva, Luka in Vanesa bodo v četrtek zvečer v smeh spravljali obiskovalce Vipavskega Križa.

Gledališka improvizacija je pripovedovanje zgodbe. Le da za to zgodbo ni bil napisan scenarij. Namesto tega zgodba nastaja sproti – z improvizacijo, seveda. A da na odru ne nastane kaos, morajo igralci dobro vedeti, kako posamezno sceno pripeljati od začetka do konca ter jo pri tem ohraniti smiselno, zanimivo in gledljivo.

Predstava, tudi četrtkova na kriškem placu, je sestavljena iz kratkih improviziranih prizorov, spočetih iz poletja in publike. Pri gledališki improvizaciji namreč igralci dokazujejo svojo spontanost tako, da sprašujejo občinstvo za predloge, ki se nato v prizoru uresničijo. Če si zaželite videti, kako po največji vročini igrajo nogomet, bodo to tudi storili. „Vaša želja je naš ukaz, smeh pa je zagotovljen!“ sporočajo gledalcem.

Dženny Improteam

Oseba, ki stopi na oder, mora imeti dobro mero samozavesti in zrel odnos do samega sebe, saj le tako lahko s humorjem, tudi na lasten račun, iz publike izvabi iskren smeh. Navsezadnje s svojo prisotnostjo od gledalcev pravzaprav zahteva njihovo pozornost, kar v sebi nosi veliko vrednost. Začeti je najtežje, kot mnogo stvari, a prebitje ledu dá možnost nadaljnjemu razvoju in raziskovanju samega sebe v odnosu do igranih likov. V primeru gledališke improvizacije je temu nevidnemu notranjemu razmišljanju vede ali nevede priča tudi občinstvo.

Morda presenetljivo, a v nasprotju z definicijo besede se improvizacijo tudi vadi. Na vajah igralci  ogrevajo glasilke, se privajajo orientacije v prostoru ter skušajo začutiti drug drugega, doseči sinergijo, ki bo povezovala sodelujoče in nastajajočo vsebino. Navsezadnje morajo dodobra spoznati in se znajti v vseh disciplinah – igrah – skozi katere ustvarijo in pripovedujejo novo nastajajočo zgodbo.

Vsi, ki boste izkoristili priložnost in v četrtek, 4. julija, ob 20.30, v Vipavskem Križu, doživeli  to zanimivo gledališko obliko, bodite tudi sami drzni in s seboj prinesite domišljijo ter čimveč nenavadnih, odštekanih, absurdnih, fantazijskih, magično-realističnih … predlogov.

 

 

Sara Štrancar

#vipavska dolina, #kultura, #zabava, #vipavskikriž

Kolofon