Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Namakalni sistem v zgornjem delu Vipavske doline po letu 2022

Z vodo iz zadrževalnika Vogršček bodo zgornji del Vipavske doline lahko namakali proti koncu naslednjega desetletja. Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je na današnjem obisku na Vipavskem ogledala stanje in zagotovila, da je gradnja novega dela namakalnega sistema tudi v interesu ministrstva, z gradnjo naj bi začeli po letu 2022.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je včeraj mudila na obisku v Vipavski dolini. Na delovnem srečanju s predstavniki lokalne skupnosti so precej pozornosti namenili potrebi po namakanju oziroma možnem razvoju namakalnega sistema v zgornjem delu Vipavske doline. Srečanja se je udeležil tudi ajdovski župan Tadej Beočanin, celotna delegacija pa se je kasneje odpravila do Vogrščka in situacijo preverila v živo. 

Kot je razbrati iz včerajšnjih izjav naj bi jeseni letošnjega leta obnova zadrževalne pregrade na Vogrščku vendarle stekla. Zanjo je bilo treba zagotoviti znatnejša sredstva, kot je bilo sprva predvideno. Namesto 3,8 milijona evrov so dela ocenjena na okoli deset milijonov evrov. Po dograditvi namakalnega sistema bi lahko namakali še dodatnih 2000 hektarov kmetijskih površin, od tega 1500 hektarov v ajdovski občini in okrog 500 hektarov v Občini Vipava.

Delovno srečanje v Vipavski dolini glede problematike namakalnega sistema Vogršček.

Po besedah ministrice je ministrstvo za kmetijstvo prvotno predviden denar za sanacijo pregrade zadrževalnika Vogršček že zagotovilo, manjkajoči del pa naj bi prispevalo ministrstvo za okolje in prostor. Trenutno je v končni fazi objava javnega razpisa za izbiro izvajalcev.

Župan Ajdovščine, Tadej Beočanin je včerajšnje srečanje takole ocenil: "Občina bo v prvih dveh letih namenila okrog milijon evrov za samo pripravo dokumentacije in vseh potrebnih soglasij. Naprej je strošek izgradnje predviden nekje okrog deset milijonov evrov." V vipavski občini bodo po besedah župana Gorana Kodelje pripravili oceno, koliko bo to stalo kmete: "Mislim, da bo na tej osnovi odziv pozitiven. Moramo delati na tem, da bodo ljudje razumeli, da gre zares in da je to prava stvar."

Pridelovalci trenutno večjih težav z namakanjem iz Vogrščka za zdaj nimajo - razen mogoče slabšega pritiska v ceveh, pogosto zamazanih filtrov in urnika, ki je posledica nižjega vodostaja v zajetju.

 

* Vir: STA & Radio Koper

* Fotografije: Ministrstvo za kmetijstvo

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #kmetijstvo

Kolofon