Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Na Sinjem vrhu tudi letos zbrani umetniki iz Slovenije in tujine

Na turistični domačiji »Sinji vrh« so tudi letos izpeljali mednarodno ustvarjalno druženje likovnih umetnikov, imenovano »Slovenija, odprta za umetnost«. Mednarodni likovni simpozij letos praznuje 27-letnico intenzivnega in kontinuiranega delovanja. Simpozij je pričel v nedeljo, 23. junija, in se zaključil v soboto, 29. junija 2019.

Letos je na simpoziju sodelovalo 19 avtorjev, ki so jih izbrali različni selektorji, likovni kritiki, likovni umetniki in galeristi. Nabor predstavlja narodnostno in generacijsko raznoliko skupino. Avtorji prisegajo na različna motivna izhodišča, sloge, načine in tehnike likovnega izražanja. Za vsakega posameznika pa je značilna avtorsko prepoznavna, intimno svojstvena in izoblikovana likovna poetika. Simpozij želi, da prav ta pride do izraza, zato ne postavlja omejitev v izražanju. Tako smo dobili nova likovna dela, ki razkrivajo odprtost posameznikovega  ustvarjalnega duha in moč njegovega ustvarjalnega karakterja. Senzibilni umetniki so vzpostavljali tudi dialog z novim prostorom in med seboj ter tako odprli ustvarjalna obzorja s širokimi duhovnimi razsežnostmi. Letošnja novost simpozija je denarna nagrada, omogočilo jo je ajdovsko podjetje Tosla, z njo pa želijo organizatorji srečanju dati še dodatno težo.

Po simpoziju bo sledila nadaljnja razstavna promocija. Pri njej organizatorji sodelujejo z Lokarjevo galerijo iz Ajdovščine (bienalno), vsako leto pa z galerijo Kosovelovega doma v Sežani, z razstaviščem Nikolaja Pirnata v Idriji (Mestni muzej Idrija) ter s Šivčevo hišo v Radovljici. Nadaljujejo tudi z v lanskem letu začeto razstavno sodelovanje s Pavelhaus, Pavlovo hišo iz Avstrije. Prav v spremljajoči razstavni dejavnosti in obsežni kataloški publikaciji je bogastvo in drugačnost sinjevrškega srečanja. Na omenjenih razstavah se častna gosta (po en avtor iz tujine in en iz Slovenije) predstavita z obsežnejšim izborom del in tako dodatno obogatita sinjevrške dnevniške zapise. Letošnj častni gostji sta Amela Hadžimejlić ter Milena Gregorič, prva je dekanja Akademije likovnih umetnosti iz Sarajeva, druga pa akademska slikarka in magistra umetnosti, prejemnica letošnje glavne nagrade Majskega salona, ki jo podeljuje ZDSLU.

UDELEŽENCI 27. MEDNARODNEGA LIKOVNEGA SIMPOZIJA

Tujina:

AMELA HADŽIMEJLIĆ (Bosna) častna gostja

DENIS FEJZIĆ (Bosna)

AMER HADŽIĆ (Bosna)

FRANZ KONRAD (Avstrija)

INNOKENTY KORSHUNOV (Ukrajina)

LELLO RONCA (Italija)

MILICA RUŽIČIĆ (Srbija)

LORENZO VISCIDI BLUER (Italija)

IVANA ŽIVIĆ (Srbija)

Slovenija:

MILENA GREGORČIČ (častna gostja)

JULIJANA BOŽIČ

PETER GABER

KLEMENTINA GOLIJA

TINA KONEC

DAVID LIČEN

ANA MARAŽ

TOMAŽ MILAČ

VLADO STJEPIĆ

VERONIKA VESEL POTOČNIK

MARKO PELJHAN, umetnik in raziskovalec, ki zastopa Slovenijo na 58. beneškem umetnostnem bienalu bo predavatelj simpozija.

BRUT CARNIOLLUS, fotograf srečanja

 

* Naslovna fotografija: Penzion Sinji Vrh

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #kultura, #razstava, #umetnost

Kolofon