Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Fructal povišal osnovno odkupno ceno breskev

Fructal in Kmetijska zadruga Vipava sta se dogovorili, da bo osnova cena za odkup breskev letos višja in bo znašala 23 centov. Odkupna cena za breskve, ki bodo sestavina izdelkov Vipavska breskev, pa 28 centov. Fructal bo odkupil vse ponujene količine breskev. Kmetijska zadruga ocenjuje, da bo letina breskev za odkup znašala 250 ton. Odkup breskev za predelavo se bo predvidoma začel v drugi polovici julija.

Fructal in Kmetijska zadruga Vipava sta danes sklenili dogovor o odkupu vipavskih breskev. Osnovno odkupno cena so, zaradi dviga stroškov pridelave, povečali na 23 centov za kilogram, kar predstavlja bistveno višjo odkupno ceno breskev glede na sosednje države, kjer se cene gibljejo od 10 do 12 centov na kilogram.

Fructal tako nadaljuje zastavljeno strategijo in z višjo odkupno ceno spodbuja lokalno pridelavo vipavskih breskev in obnovo obstoječih nasadov. Končna cena odkupa breskev pa bo še višja, saj bo Fructal vse breskve, ki jih bo uporabil za izdelke pod blagovno znamko Vipavska breskev, odkupil po višji ceni, to je 28 centov na kilogram. Dogovor za višjo odkupno ceno izhaja iz skupnega projekta Vipavska breskev, ki sta ga Fructal in Kmetijska zadruga trgu predstavila pred šestimi leti. Blagovna znamka Vipavska breskev obsega štiri izdelke – Fructal Natura 100 % sok Vipavska breskev, nektar Fructal Superior Vipavska breskev in ledeni čaj Vipavska breskev v različnih pakiranjih – z nakupom katerih potrošniki podprejo lokalno pridelavo breskev.

Fructal bo, tako kot leta poprej, odkupil vso ponujeno količino breskev. Aleš Kosovel, predsednik Kmetijske zadruge Vipava ocenjuje, da bo letina breskev za odkup takšna kot lani in bo znašala 250 ton. Odkup se bo predvidoma začel drugi polovici julija, v Fructalu se bodo pri poteku odkupa prilagodili vremenskim razmeram in zorenju sadja. Predvidevajo, da bo odkup končan v avgustu, kupnino iz naslova osnovne odkupne cene pa bo Fructal nakazal neposredno pridelovalcem v enem obroku, najkasneje do 15. septembra, saj bo tako kot v lanskem letu, pogodbe sklepal neposredno s pridelovalci.

 

* Naslovna fotografija: Facebook

 

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #kmetijstvo

Kolofon