Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

S prometom močno obremenjena Goriška cesta v Ajdovščini

Občina Ajdovščina je pred kratkim na svoji spletni strani objavila zanimive podatke o številu vozil, ki vsak dan prevozijo Goriško cesto v Ajdovščini. Številka je izredno visoka in kaže na to, da je glavna mestna ulica zelo obremenjena s prometom.

Občina Ajdovščina se je za štetje prometa odločila v zadnjih dneh meseca junija, v času ko je bilo že konec šole in ko je bil vmes tudi praznični dan. Pa vendar se je povprečna številka ustavila pri zelo visokih 11.449 vozil. Torej je v bolj obrmenjenih dnevih številka verjetno še višja. Meritev je bila opravljena z dvema elektronskima števcema prometa TC 25, ki sta štela promet v obeh straneh Goriške ceste. Meritev je potekala med 24. in 30. junijem.

Razveseljivo je dejstvo, da je hitrost vozil umirjena in je velika večina vozil prevozila Goriško cesto pod dovoljeno mero hitrosti, prav tako ni sporen tip vozil, saj je šlo v 80% za osebna vozila. Zaskrbljujoče je predvsem število vozil, Goriško cesto je v tem obdobju v obeh smereh prevozilo kar 80.147 vozil, 38.637 v smeri vzhod – zahod in 41.510 v smeri zahod – vzhod. To pomeni povprečno v enem dnevu kar 11.449 vozil. To je tudi precej več od števila vozil, ki so istočasno uporabila ajdovsko obvoznico, po ajdovski obvoznici se je v tem obdobju povprečno dnevno prepeljalo več kot polovica manj vozil, le 4.800.

Občina Ajdovščina je v letu 2017 sprejela Celostno prometno strategijo s katero si prizadeva k zmanjšanju prometa v središču mesta, k spodbujanju lastne mobilnosti in uporabi javnega prevoza. Pričakovati je, da se bo z ureditvijo novih in urejenih kolesarskih stez ta številka malce zmanjšala, največ pa lahko k razbremenitvi prometa, pripomoremo občani sami, na način, da za svojo pot izberemo naravi in zdravju prijaznejša prevozna sredstva.

 

* Vir: Občina Ajdovščina

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #promet

Kolofon