Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V svet z odprtimi očmi

Na Razvojni agencij ROD hodimo v svet z odprtimi očmi, od drugih se lahko veliko naučimo, če opazujemo, poslušamo, vidimo in slišimo. Tako smo obiskali Škofjo Loko kot primer dobre prakse z ogledom rokodelskih dejavnosti. V Idriji smo se srečali s partnerji v projektu, kjer smo spoznavali in predstavljali domače obrti. Objave v medijih nas ravno tako ponesejo v svet med ljudi, kar dokazuje tudi objava LIFE ViVaCCadapt v reviji EOL, spletna stran »Med divje« pa vam bo odprla nov pogled na slikovito vasico Slap.

REVIJA EOL IN SISTEM SPON

Projekt LIFE ViVaCCadapt postaja vedno bolj prepoznaven. Povabljeni smo bili k oddaji predstavitvenega članka v 141. številki revije EOL – Embalaža, okolje, logistika – ki je specializirana revija za trajnostni razvoj. V njem si lahko preberete več o našem projektu. Vabljeni pa tudi k ogledu projektne spletne strani in Facebook profila projekta.

Poleg pilotne zasaditve protivetrne zaščite, ki si jo lahko ogledate pod Zbirnim centrom, ki se nahaja v okviru Centra za ravnanje z odpadki Ajdovščina (CERO Ajdovščina) pod Dolgo Poljano, smo v okviru projekta vzpostavili tudi sistem za podporo odločanju o namakanju - SPON. Sistem je začel v polnosti delovati letos. V sodelovanju z uporabniki smo sistem že nekoliko prilagodili ter prejeli prve pozitivne komentarje. SPON je bil razvit v polnem sodelovanju s kmeti kot neposrednimi uporabniki sistema. 

 Sistem SPON<br />
Vir:  RA ROD

SREČANJE PARTNERJEV DOMAČIH IN UMETNOSTNIH OBRTI V IDRIJI

Na Festivalu idrijske čipke smo se v nedeljo 16.6.2019 predstavili štirje LAS-i, ki smo vključeni v projekt sodelovanja Domače in umetnostne obrti: dediščina in sodobnost. Poleg našega LAS Vipavska dolina so se predstavili tudi  LAS med Snežnikom in Nanosom, LAS loškega pogorja in LAS s CILjem.

Predstavili so se tudi ponudniki tovrstnih izdelkov iz vseh štirih vključenih območij: Društvo gospodinj s Planine z demonstracijo mletja žit z mlinskim kamnom in animacijo za otroke, ustanovitelj čevljarske delavnice AK Alojz Karner, ponudnica iz Podgrada s prtički, izdelanimi z »richelieu« tehniko ter idrijske klekljarice.

Tradicijo pekarstva in mlinarstva je predstavilo Društvo gospodinj s Planine z različnimi vrstami kruha – ajdovim, koruznim, pšeničnim, »planinčki« in polento. Ker je za peko kruha ključna moka, smo tako s kamnitim mlinskim kamnom prikazovali tudi mletje žita v moko. Iz pšenice, ajde in ječmena smo zmleli moko, kot so jo mleli naši predniki. Za otroke so bile na voljo tudi pobarvanke na temo žita, kruha, moke in pekarstva. Pri predstavitvi projekta je sodelovala Občina Ajdovščina, projektni partner, ki je pomagal pri predstavitvi pekarstva in mlinarstva v povezavi s staro pekarno v Rustjevi hiši.

Dogodek sta sofinancirala Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020, ukrep LEADER.

Srečanje partnerjev v Idriji<br />
Vir: RA ROD

OGLED DOBRE PRAKSE V ŠKOFJI LOKI

Tradicija rokodelstva na Škofjeloškem je dolga in bogata. Rokodelstvo je bilo od nekdaj razvito tako na podeželju kot v mestih, kjer so večinoma živeli trgovci in obrtniki. Rokodelska dejavnost se je ohranila tudi v Škofji Loki, kjer še vedno deluje več mojstrov rokodelcev.

Na ogledu dobre prakse v okviru projekta sodelovanja »Domače in umetnostne obrti: dediščina in sodobnost« so nam partnerji v projektu LAS loškega pogorja predstavili podporne institucije za razvoj rokodelstva, posameznike, ki delujejo v starem mestnem jedru in dogodke, ki skupaj s stalnimi vsebinami oživljajo staro mestno jedro. Poleg našega LAS Vipavska dolina, so se srečanja udeležili tudi vsi partnerji v projektu in LAS s CILjem ter LAS med Snežnikom in Nanosom.

Bogat program je bil sestavljen iz predstavitve dveh uspešnih festivalov LUFt – loški umetniški festival ter Projekta Izložbe domišljije: prodajne razstave rokodelcev in umetnikov. V okviru delovanja Rokodelskega centra DUO Škofja Loka so bile prikazane tradicionalne in sodobne rokodelske veščine Škofjeloškega. Ogledali smo si družinsko podjetje in trgovino Čipke Mojca, ki je specializirana predvsem za izdelavo in trženje ročno klekljane slovenske čipke. TIC Škofja Loka je prenovljen in sodobno zasnovan, kjer v okviru svoje ponudbe pod skupno blagovno znamko združuje lokalne rokodelce in ponudnike. Sledil je ogled ateljeja AMUSE in goslarske delavnice v starem mestnem jedru Škofje Loke, kjer se mojstrica Anja Musek predstavlja s polstenjem v več kot tisoč let stari tehniki, ki je do danes ostala nespremenjena ter Danijel Musek, ki je mojster goslar, izdelovalec violin. Kreativni center Kreativnice, ki smo si ga ogledali nazadnje, povezuje škofjeloške ustvarjalke, ki se ukvarjajo s tekstilom. Kreativni center za tekstil je nastal v povezavi s tekstilno industrijsko dediščino in obrtnimi delavnicami nekdanjih mojstrov rokodelcev.

Kreativnice<br />
Vir: Aleš Kacin

»MED DIVJE«

Partnerji projekta »Zelena priložnost – divje rastline / Tematska pot Slap«, Občina Vipava, Turistična kmetija Majerija Matej Tomažič s.p., Območna obrtno podjetniška zbornica Ajdovščina, Krajevna skupnost Slap in Društvo upokojencev Ajdovščina, nadaljujejo z ustvarjanjem vsebin, s katerimi želijo vključiti užitne divje rastline v kulinarično ponudbo Vipavske doline. Ena izmed aktivnosti je tudi vzpostavitev v Sloveniji prve učne poti o užitnih divjih rastlinah.

Zasnovali so novo spletno stran, ki je ena od rezultatov operacije, ki je bila odobrena v okviru prvega javnega poziva LAS Vipavska dolina. Vsebuje veliko informacij o užitnih divjih rastlinah. Ogledate si lahko razširjen seznam več kot štiridesetih rastlin, ki jih je sodelavec operacije Dario Cortese našel na območju naselja Slap, njihovo uporabnost, način odvzema iz narave in še več… Podana je kratka informacija o nastajajoči poti ter o gostiteljih v naselju Slap. Zanimivi so recepti, od najbolj enostavnih pa do izvirnejših. Te so prispevali udeleženci aprilskih kulinaričnih delavnic, tem receptom se bodo v septembru pridružili tudi recepti, zdaj že zaključenega kulinaričnega natečaja. Zmagovalce bodo razglasili v septembru ob otvoritvi učne poti. 

Vabljeni, da spletno stan »Med divje« obiščete in jih spremljate tudi na Facebook strani.

Spletna stran Med divje<br />
Vir: RA ROD

AKTUALNI RAZPISI

Novi nacionalni razpisi, ki smo jih izbrali za lokalno okolje, so na voljo na spletni strani Razvojne agencije ROD.

 

 

Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #gospodarstvo, #turizem, #ROD

Kolofon