Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Umetniki za karitas na Sveti Gori in Tinjah na Koroškem

Razstave Umetniki za karitas potujejo. Z deli, ki so nastala pod geslom »Polno prgišče lepote«, lani avgusta na Sinjem vrhu nad Ajdovščino smo v tem času obiskali Koper, Vipavo, Celje, Gorico, Ljubljano, Trst, Bruselj, Škofjo Loko, Mursko Soboto in čez poletje so se slike razdelile na dva dela. Polovico jih je postavljenih v Frančiškovi dvorani na Sveti Gori nad Novo Gorico in polovico v Katoliškem domu prosvete Sodalitas v Tinjah na Koroškem. V 24. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas se je desetim izbranim avtorjem pridružilo še 52 slikarjev in en kipar in nastalo je 124 likovnih del, od katerih je 48 slik že dobilo svojega lastnika.

V nedeljo, 7. julija je bilo odprtje razstave v Frančiškovi dvorani na Sveti Gori, kjer nas je s pesmijo obogatil pevski zbor župnije Vipavski Križ pod vodstvom gospe Martine; gospa Ivica, voditeljica Župnijske karitas Otlica je srčno prebrala svojo pesem, ki jo je napisala prav v ta namen in je bila tudi uglasbena. Prisotne je pozdravila gospa Renata, voditeljica Goriške območne karitas. Razstavo je odprl in tudi blagoslovil rektor s Svete Gore, pater Simon Peter.  Sama pa sem predstavila pot Umetnikov za karitas od leta 1995 dalje, ki zajema 1881 imen avtorjev, 2.860 slik in 320 razstav. Dela bodo na ogled do konca septembra.

Umetniki za Karitas 2019

V ponedeljek, 8. julija pa je bilo odprtje razstave v Katoliškem domu prosvete Sodalitas v Tinjah na avstrijskem Koroškem. Odprtje razstave je sovpadalo s seminarjem psihologov iz širšega evropskega prostora, kar je prisotnim pokazalo novo dimenzijo Karitas. Sam projekt in avtorje sva predstavili skupaj z našo likovno kritičarko gospo Anamarijo. Gospodična iz Romunije, ki biva v domu je razstavo pospremila z doživeto klavirsko spremljavo, gospodična Tina pa je s Cankarjevim besedilom iz Kurenta, kjer opeva lepoto Slovenije približala mnogim našega pesnika in našo deželo. Gospod Jože Kopeinig, direktor doma Sodalitas je s prevodom vsega povedanega in tudi s svojimi besedami ob odprtju razstave predvsem pokazal kaj premore umetnost in dobrodelnost. Še posebej smo bili veseli obiska direktorja Koroške karitas gospod Jožeta Marketza, s katerim smo lahko primerjali način njihovega in našega delovanja. Razstava bo v Tinjah do 9. avgusta, nakar bo 13. avgusta odprtje v Grošljevi galeriji na Prevaljah.

Umetniki za Karitas 2019

 

 

Jožica Ličen

#kultura, #razstava, #Sinjivrh, #umetnost

Kolofon