Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

V Vipavski Križ prihajajo ubrani glasovi Vokalne skupine Elúm

Zborovska glasba je tako velik del slovenske kulture, da bi le stežka našli koga, starega ali mladega, s posluhom ali brez, ki ni vsaj enkrat v življenju zapel v zboru. Pa najsi bo to šolski, cerkveni, vaški ali ljubiteljski. Peta beseda nosi s sabo močna sporočila, ki sežejo najdlje. In najgloblje. V srce in dušo. Vse to bodo lahko občutili obiskovalci Vipavskega Križa, ki bodo ta četrtek, 18. julija, ob 20.30, prisluhnili Vokalni skupini Elúm iz Postojne.

Vokalno skupino Elúm bi lahko opisali na veliko načinov. Domača, postojnska in pivška publika jih pozna kot mule, od koder pravzaprav tudi njihovo ime, če ga preberemo v “kontra” smer. Radožive jim zagotovo dobro paše. Ko so skupaj, se jih od daleč prepozna po glasnem smehu, dobri energiji in kreativnih idejah. Sladkosnede je tudi beseda, s katero se rade okličejo. Včasih so imele celo hudomušno interno pravilo, da pevka brez pravega apetita ne bo nikoli zares “mula” po srcu. Lahko bi jih opisali tudi kot dekliške, glede na to, da skupaj prepeva 13 deklet. Vendar mule so tudi mame, žene, zdravnice, menedžerke … torej morda vseeno ne tako zelo dekliške. Zasedbo bi lahko opisali tudi kot staro, saj obstaja že več kot 14 let. A ob pogledu nanje se staro ne zdi najbolj primerna beseda, kajne? In vseh 14 let, od prvih dni majhnega in mladega cerkvenega zborčka pa do današnje zlato-nagrajene vokalne skupine, so združene pod umetniškim vodstvom zborovodkinje, skrbnice in ustanoviteljice zbora Karoline Repar.

Cerkveno zborovski začetki so bili vsekakor dobra podlaga za nadaljnji razvoj, saj so priprave na vsakotedenski nastop zahtevale resnost, disciplino in skrb za razvoj pevske tehnike. Njihovo delovanje pa je kaj kmalu pokukalo izza cerkvenih zidov. “Že v prvih letih smo izkoristile vsako priložnost za soustvarjanje programov različnih kulturnih prireditev in tako prepevale vedno več posvetne glasbe. Na pobudo zborovodje Karoline smo začele delati svoje priredbe ljudske glasbe, da smo na tovrstnih dogodkih lahko predstavile nekaj svežega, še ne slišanega. Tako da smo se počasi zaljubile v etno ritme in preprostost ljudskih viž, ki smo jih lahko z malo domišljije preoblačile v svoje, mladostne in kreativne verzije. V tem smo našle več svobode in več pestrosti, predvsem pa več samozavesti, zaradi katere smo vse bolj širile svoj repertoar in domet nastopov ter tako postale vokalna skupina,” so o njihovi glasbeni poti povedala dekleta.

Teh se je v štirinajstih letih delovanja precej zamenjalo, saj je večina štela okrog 15 let, ko se je Elúm prvič zbral. V obdobju odraščanja so se nekatere poti razšle, marsikateri pa je Elúm stal ob strani ob najpomembnejših trenutkih v življenju. In vedno so vesele, ko dobijo okrepitve iz mlajših generacij, da si nižajo starostno povprečje in ohranjajo naravo zbora mladostno ter dekliško.

Zbirajo se enkrat tedensko, pred pomembnejšimi koncerti še kdaj vmes. Vseskozi so na preži za novo glasbo in skladbami, ki imajo potencial za Elúmovo preobleko in izvedbo: “Na letnih koncertih tako vedno znova predstavimo povsem nov repertoar, za kontinuiran razvoj pa poskrbimo z rednimi udeležbami na regijskih tekmovanjih; enkrat celo na državnem v Mariboru. Večkrat medse povabimo gostujoče dirigente ali učitelje vokalne tehnike; seveda pa h kvaliteti zbora pripomorejo tudi vsa tista "neformalna" druženja, ko gremo skupaj na lokalno veselico, na obalo na ribe in kakšno zapet na trg, ali pa samo na pico po vajah.

Ko damo na kup 13 tako različnih karakterjev, poklicev, interesov in profesij, bo izkupiček gotovo edinstven. Prav različnost med njimi doprinaša k pestrosti in raznolikosti njihovega ustvarjanja. Rade prepevajo novo in staro, domačo in tujo, lahkotno in seveda tudi resno glasbo, s katero se redno predstavljajo na revijah in tekmovanjih ter tako vzdržujejo svojo rast. Koncertni program, tudi četrtkov, vedno zastavljajo vse mule skupaj, kot to počnejo za vse druge stvari in odločitve. “Pregledamo kaj imamo in kaj znamo, kaj bi lahko obudile, kaj je sveže in si želi na oder, katere instrumente bi vzele s sabo in s katerimi skladbami bomo lahko pokazale tako svojo resno kot navihano stran; svojo kakovost in sproščenost. Po tem ključu smo tudi izbrale skladbe; nekaj z zborovskih tekmovanj, nekaj ljudskih v naših etno aranžmajih in nekaj tistega za dušo - morda za kakšno solzico ali za pozibavanje v stolu,” so opisale kaj lahko pričakujejo obiskovalci Poletja v Vipavskem Križu.

Punce pa ne le ubrano pojejo, temveč tudi pišejo svoje priredbe in aranžmaje, nekatere pišejo celo svoje pesmi in besedila. Tako so zelo ponosne na Klaro Simčič, ki stoji v altovski sekciji zbora in je hkrati največji skladateljski in kantavtorski up Elúma. Napisala je že celo vrsto pesmi, med njimi nekaj za Elúm. V Vipavskem Križu bodo poslušalci imeli priložnost slišati njeno pesem z naslovom Odsev. Poleg lastnih aranžmajev, ki predstavljajo kar polovico njihovega repertoarja, imajo tudi nekaj naročenih skladb. “V zadnjih letih smo si nekajkrat privoščile, da sta nam za izbrano pesem, ki nam je bila posebej všeč, aranžma zapisala Tadej Vasle ali Samo Vovk. In eno teh bomo zapele tudi na koncertu,” napovedujejo Elúmove pevke.

V četrtek bodo pokazale celovito pestrost njihovega ustvarjanja. V teh poletnih mesecih so namreč njihovi nastopi pretežno omejeni na poroke in je zato repertoar bolj lahkoten in romantičen. Za naprej pa že načrtujejo udeležbo na regijskem tekmovanju in reviji, zato jih čakajo bolj resne priprave. “Ta koncert pa bi rade imele za svojo dušo in za duše poslušalcev onstran Nanosa. Da pokažemo, v kako različnih zvrsteh glasbe se lahko uživa - ob petju ali poslušanju,” sporočajo in vas vse prav prisrčno vabijo.

 

 

Sara Štrancar

#kultura, #glasba, #vipavskikriž, #umetnost

Kolofon