Lokalne Ajdovščina

oglaševanje menu

Drobci spominov na poti kapucinskega brata Andreja

Letošnji dnevi krajevne skupnosti Dolga Poljana so dobili novo dimenzijo s prvo daritvijo svete maše v vasi in obeležitvijo 90 letnice rojstva patra Andreja Božiča. Organizatorji so se spoprijeli z novim izzivom in na dan pred krajevnim praznikom pripravili prizorišče za darovanje svete maše v športnem parku Martinše, kjer je maševal župnik iz župnije Budanje, g. Andrej Vovk.

Sledila je predstavitev življenja Dolgopoljca, blagohotnega kapucina, velecenjenega profesorja in učenjaka in cenjenega sovaščana brata Andreja Božiča. Ni bilo naključje, da se je zgodil dogodek spomina na brata Andreja Božiča prav na dan ko godujeta slovanska apostola sv. Ciril in Metod, ki sta prav tako posvetila svoje življenje Bogu ter ne samo vestno oznanjevala njegovo besedo ampak pomembno vplivala na kulturno, zgodovinsko in jezikovno dediščino naše dežele.

Dolga Poljana

Tudi brat Andrej Božič je kot dobri pastir učil in vodil svoje črede tako na tuji kot na domači zemlji. To plodno in raznoliko pot nam je v besedi in sliki predstavil njegov nečak prof. dr. Peter Raspor.

»Želja Dolgopoljcev je, da bi se kulturna zgodba nadaljevala in da bi doprinašala k graditvi identitete in k dogodkom, ki bi veljake, ki so zrasli iz naše skromne skupnosti, in so dosegli nekaj na kar smo vsi lahko ponosni, pravilno obeležili na način, da bomo gradili našo lastno identiteto na celovit in spoštljiv način. Zgleden nivo spoštovanja lastnih korenin bi omogočal dograjevanje vrednot, ki so pomembne za sleherni narod, da obstane in preživi. Narod pa se začne pri človeku, nadaljuje v družini, vasi, skupnosti…« pove Raspor.

 

* Vir in fotografije: Adam Raspor

Lokalne Ajdovščina

#ajdovščina, #novice, #vipavska dolina, #dolga poljana

Kolofon